به‌گزارش خبرگزاری تسنیم، همزمان با آغاز سی و یکمین دوره هفته کتاب، نشستِ علمی معرفی، نقد و بررسی کتاب «Textbooks on Israel-Palestine: The Politics of Education and Knowledge in the West» که توسط انتشارات معتبر بین‌المللیI.B. Tauris  منتشر شده است؛ با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال، سیدهادی موسوی سرپرست معاونت اسناد ملّی و علی عاشورلو مشاور رئیس سازمان و برخی از اعضای هیات علمی این سازمان و جمعی از پژوهشگران و محققان جوان و اصحاب رسانه در محل اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

در این نشست تخصصی، علی کالیراد رئیس پژوهشکده اسناد سازمان، سیدحامد موسوی دانشیار گروه مطالعات منطقه‌ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، الهام کدخدایی استادیار گروه غرب آسیا دانشگاه تهران و سیدهادی برهانی مولف کتاب و استادیار گروه غرب آسیای دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهرانبه ارائه دیدگاه و سخنرانی پرداختند.

اجماع بین المللی و سکوت در برابر نسل کشی در غزه باعث شگفتی است

علی کالیراد رئیس پژوهشکده اسناد و دبیر این نشستِ پژوهشی در ابتدا ضمن خوش آمدگویی به مهمانان حاضر گفت: اتفاقی که امروزه در غزه در حال رخ دادن است یک نسل‌کشی بی‌وقفه است و آنچه در این برهه از زمان باعث شگفتی شده، اجماع بین‌المللی و سکوت در برابر این فاجعه انسانی و چشم بستن دولت‌های غربی بر این جنایت آشکار است. جنایتی که قربانیان آن، زنان و کودکان بی‌دفاع هستند.

وی ادامه داد: «کتاب‌های درسی دانشگاهی درباره فلسطین – رژیم اشغالگر قدس: سیاست‌های آموزش و دانش در غرب» یکی از مهمترین کتاب‌های انگلسی زبان، تالیف شده توسط یک نویسنده و پژوهشگر ایرانی ااست. در این کتابِ ارزشمند، سیاست‌های آموزشی غرب درباره فلسطین و رژیم اشغالگر قدس و شیوه های روایت سازی مطرح شده است که اثر را بسیار ارزشمند می‌کند.

رئیس پژوهشکده اسناد در ادامه ضمن معرفی الهام کدخدایی، پژوهشگر و استادیار گروه غرب آسیا دانشگاه تهران، به مقاله ای از این پژوهشگر، با موضوع ایالت متحده آمریکا و ایجاد زمینه های فکری و دانشگاهی در توجیه جنایت های رژیم اشغالگر قدس و رفتارهای نامتعارف صیهونیستی اشاره کرد.

کلیدی‌ترین شاخصه این کتاب پرداخت به تولید علم است

الهام کدخدایی با اشاره به این مطلب که ارزشِ کتاب سیدهادی برهانی، پرداختن به موضوعی در ظاهر غیرسیاسی است؛ گفت: موضوع فلسطین و رژیم اشغالگر قدس در ایران، موضوعی سیاست‌زده است و در ارزیابی‌ها، تاریخ، فرهنگ و جامعه شناسی فلسطین و رژیم صیهونیستی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در صورتی که اگر تاریخ فلسطین و رژیم صیهونیستی با دقت و به درستی مورد بررسی و شناخت قرار گیرد افراد با هر نوع تفکر و نگاهی ایدئولوژیک بی‌تردید متوجه خواهند شد که مردم فلسطین، مظلوم واقع شده‌اند.

این استاد دانشگاه متذکر شد: از آنجا که کتاب «کتاب‌های درسی دانشگاهی درباره فلسطین – رژیم اشغالگر قدس: سیاست‌های آموزش و دانش در غرب» به زبان انگلیسی نوشته شده است اهمیت این اثر پژوهشی  چندبرابر می‌شود؛ زیرا همه ما می دانیم که در فضای غرب، نوشتن کتاب‌هایی از این دست، سخت و پرچالش است.

این پژوهشگر و مدرس حوزه مطالعات غرب آسیا دانشگاه تهران با اشاره به این موضوع که تولید علم، یکی از ویژگی‌های شاخص این کتاب است؛ گفت: یکی از مهمترین و کلیدی‌ترین ویژگی‌های شاخص این کتاب، پرداخت به تولید علم است که این مهم می تواند قدرت تحلیل مخاطب را در کنار اخبار و اطلاعاتی که از ادبیات، رمان، فیلم، آموزش و پرورش و رسانه دریافت می کند؛ پرورش دهد.

وی با طرح این موضوع که تمدن‌ها و پادشاهان مختلفی در این سرزمین حکمرانی کرده‌اند؛ گفت: بخشی از روایت‌سازی صیهونیست‌ها بیانگر نوعی همگنی خاص درباره نگاه مشترک یهودیان برای تشکیل دولت در سرزمین فلسطین است ولی این موضوع، خلاف واقع است؛ زیرا در بین یهودیان در سراسر جهان افراد متفکر متعددی وجود دارند که نگاهی کاملا متفاوت دارند و راه حل‌های متنوعی برای این موضوع پیشنهاد می دهند. بنابراین آشکار است که این منازعه، جنگ روایت‌ها است.

کدخدایی درباره ویژگی‌های این کتاب خاطرنشان کرد: این کتاب روش تحقیق مشخصی دارد و به شکل دقیق آنچه را که می خواهد برای مخاطب بیان کند؛ روایت می کند. سیدهادی برهانی در این کتاب، مفاهیم کلیدی را به شکل واضح و مشخص تعریف کرده و منابع و نویسنده های کتاب هایی که در این تحقیقات مورد استفاده قرار گرفته اند، کاملا مشخص است.

موضوع تشکیل دولت یهودیان در خارج از سرزمین فلسطین در جنگ روایت ها خاموش می شود

سیدحامد موسوی دانشیار گروه مطالعات منطقه ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی در ادامه این نشست با اشاره به این مطلب که مقاله ها و کتاب های علمی بیشتر در دفاع از صیهونیست ها نوشته و معرفی شده است؛ گفت: کتاب هایی که در دفاع از صیهونیسم نوشته شده معمولا نقد نمی شود و با نگاه یک جانبه و تحلیل های منفعت طلبانه و برنامه ریزی شده به گفتار و نوشتار درباره این رژیم اشغالگر می پردازند.

وی ادامه داد: نکته قابل توجه این است که حتی در بین یهودیان این اجماع وجود نداشته که می خواهند در سرزمین فلسطین، دولت و ملت یهود را تشکیل دهند. بر همین اساس در سال 1903، انگلستان گزینه اوگاندا را پیشنهاد می‌دهد تا در این مکان دولت و ملت یهود شکل بگیرد و این موضوع در کنگره ششم صیهونیسم رأی می‌آورد. ولی در نهایت این طرحِ موضوع در جنگ روایت‌ها خاموش می شود و متاسفانه اشغال سرزمین فلسطین به کرسی می نشیند.

این متخصص و استاد حوزه مطالعات منطقه ای دانشگاه تهران  درباره روش علمی به کارگرفته شده در نگارش این کتاب گفت: مولف و نویسنده در این کتاب با روش علمی دقیق و حساب شده‌ای سراغ موضوعات رفته است؛ از این رو خواننده با اثری حماسی، مواجه نیست و سیدهادی برهانی به عنوان پژوهشگر کتاب، خیلی روشمند و نظام‌مند این کتاب را نوشته و پژوهش دقیق و علمی و ارزشمندی انجام داده است. اهمیت این موضوع زمانی عیان می شود که متوجه باشیم این اثر علمی توسط یک انتشارات بین‌المللی معتبر چاپ شده است. چاپ این کتاب در جغرافیایی که مهد بحث ها و گفتگوهایی از این دست است؛ تاثیر آن را دوچندان می کند.

در کتاب‌های مرجع منتشرشده در غرب، صدای مردم فلسطین به درستی شنیده نمی شود

سیدهادی برهانی مولف کتاب و استادیار گروه غرب آسیا و دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران درباره چگونگی انتخاب این موضوع برای رساله دکتری خود گفت: موضوعی که در ابتدا برای انجام رساله دکتری انتخاب کردم درباره اتحادیه اروپا و موضع آن درباره نقص حقوق بشر در فلسطین بود. بعد از تایید موضوع، کتاب های مرجع را که می خواندم، متوجه شدم روایت هایی که در این کتاب‌ها مطرح شده، اغلب روایت‌هایی یک جانبه است که بخش های مربوط به رژیم صیهونیستی در آنها خیلی پررنگ است و صدای فلسطینی‌ها در این کتاب ها به درستی شنیده نمی‌شود. بر اساس این کتاب‌ها که روایت‌های متعادلی نیستند، دانشجویان درس می خوانند و دیدگاه‌‌‌ شان نسبت به فلسطینی‌ها شکل می‌گرفت.

این نویسنده کتاب و مدرس دانشگاه تهران ادامه داد: وقتی این مسئله را با استاد راهنمای خود مطرح کردم گفت که موضع سیاسی دارم و قصد دارم رژیم صیهونیستی را محکوم کنم و در نهایت با تغییر موضوع رساله موافقت نکرد و حاضر به همکاری نشد. دو سال از این موضوع گذشت تا اینکه در یک کنفرانس علمی و پژوهشی با یک منتقد و نویسنده مشهور، ایلان پاپه (Ilan Pappe) مواجه شدم که رویکرد و موضعی مشابه داشت. وقتی چارچوب رساله را با او مطرح کردم، موافقت کرد که روی این موضوع کار کنم و در ادامه این مسیر بود که رساله دکتری به کتاب تبدیل شد. البته می دانم که در تولید قالب کتابی این رساله  مشکلاتی وجود دارد اما همه تلاشم را کردم که کتاب را از قالب پژوهشی خارج کنم و موضوعات مطرح شده برای مخاطب هم قابل درک باشد.

وی در پایان صحبت های خود با اشاره به این موضوع که ادبیات انتقادی درباره فلسطین و رژیم صیهونیستی، محصول تولید محتوای غربی است؛ گفت: در کشورما نگاه به غرب، نگاهی سازنده نیست. زیرا آنها علاوه بر پیشرفت در فناوری، در بحث تولید علم و دانش هم پیشرفت کرده اند که اگر در بخش تولید علم برنده نشویم و یا اثرگذار نباشیم توفیق سخت خواهد بود. بنابراین باید کوشش کرد تا از طریق علم به راهکارهای مناسب برای رسیدن به نگاه عادلانه در این مبحث و مباحثی از این دست برسیم.

انتهای پیام/

source

توسط funkhabari.ir