تب دنگی: دنگی یک عفونت ویروسی است که توسط پشه منتقل می شود. ویروس مسئول ایجاد دنگی ، ویروس دنگی (DENV) نامیده می شود. دنگی شدید علت اصلی بیماری های جدی و مرگ در برخی از کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین است. با یک درمان خانگی از بخش سلامت مجله اینترنتی گفتنی همراه باشید.
این هم جالبه: فوری ترین روش های درمان نفخ شکم!
معضلی به نام تب دنگی
با پشت سر گذاشتن دوران کرونا شاید فکرش را هم نمیکردیم دوباره به همین زودی با بیماری جدیدی مواجه شویم. تب دنگی بیماری رایج این روزها است. این تب بیشتر از طریق پشه آئدس به افراد منتقل میشود. از مهمترین علائم دنگی میتوان به سردرد، کهیر و تب شدید اشاره کرد. هنوز داروی خاصی برای این بیماری مشخص نشده اما شما میتوانید با هیدراته نگه داشتن بدن خود (مصرف فراوان مایعات)، مصرف نوشدینیهای حاوی آتی اکسیدان مانند آب انار و … این بیماری را کنترل و درمان کنید. برای تشخیص تب دنگی ممکن است پزشک آزمایش خون و آزمایش کبد و کلیه را برای شما تجویز کند.
این هم مفیده: تاثیر خاکشیر بر بهبود عملکرد کبد + تایید علمی و روش مصرف اصولی
بیماری تب دنگی چیست؟
تب دنگی (تب شکستگی استخوان) نوعی عفونت ویروسی است که از طریق پشهها به افراد سرایت میکند. این پشه بیشتر در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری و معتدل دیده میشود. مبتلا شدن به این تب علائم خاصی ندارد و شبیه سایر بیماریها است. افرادی که دچار تب دنگی میشوند معمولا سردرد، بدن درد، حالت تهوع و بثورات پوستی را تجربه میکنند. بیشتر افراد در عرض یکی دو هفته درمان میشوند اما اگر این تب شدیدتر باشد ممکن است باعث بستری شدن در بیمارستان شود. در برخی از موارد نیز میتواند باعث مرگ بیمار شود. در حال حاضر درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد اما ممکن است پزشک مصرف مسکن را برای شما تجویز کند.
تخمین زده می شود سالانه 400 میلیون عفونت دنگی در سراسر جهان اتفاق بیفتد که حدود 96 میلیون آن به بیماری منجر می شود. بیشتر موارد در مناطق گرمسیری جهان رخ می دهد ، بیشترین خطر در موارد زیر است:
- شبه قاره هند
- جنوب شرقی آسیا
- جنوب چین
- تایوان
- جزایر اقیانوس آرام
- کارائیب (به جز کوبا و جزایر کیمن)
- مکزیک
- آفریقا
- آمریکای مرکزی و جنوبی (به جز شیلی ، پاراگوئه و آرژانتین)
بیشتر موارد در ایالات متحده در افرادی رخ می دهد که هنگام مسافرت به خارج از کشور به این عفونت مبتلا شده اند. اما این خطر برای افرادی که در مرز تگزاس و مکزیک و سایر مناطق جنوب ایالات متحده زندگی می کنند در حال افزایش است. در سال 2014 ، شیوع تب دنگی در هاوایی با سایر شیوع ها در سال 2013 در براونزویل، تگزاس و کی وست، فلوریدا مشخص شد.
انتقال با پشه آئدس
تب دنگی با گزش پشه آئدس آلوده به ویروس دنگ منتقل می شود. پشه هنگامی که فرد مبتلا به ویروس دنگی را در خون او نیش بزند ، آلوده می شود.تب دنگی نمی تواند مستقیماً از یک شخص به شخص دیگر منتقل شود.
علائم بیماری تب دنگی چیست؟
دنگ نوعی بیماری شدید و شبیه آنفولانزا است که نوزادان ، کودکان خردسال و بزرگسالان را مبتلا می کند ، اما بندرت باعث مرگ می شود. علائم معمولاً به مدت 2-7 روز ، پس از یک دوره نهفته 10-4 روز پس از گزش پشه آلوده ، ادامه دارد. سازمان بهداشت جهانی دانگ را به 2 دسته عمده طبقه بندی می کند: دانگ (با / بدون علائم هشدار دهنده) و دانگ شدید. طبقه بندی فرعی دنگی با یا بدون علائم هشداردهنده برای کمک به پزشکان در زمینه درمان بیماران تریاژ برای بستری در بیمارستان ، اطمینان از مشاهده دقیق و به حداقل رساندن خطر ایجاد دنگ شدیدتر طراحی شده است.
اکثر افرادی که به تب دنگی دچار میشوند علائم خاصی ندارند. اما علائمی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم معمولا ۴ الی ۱۰ روز پس از عفونت شروع میشود و ۲ الی ۷ روز طول میکشد. این علائم عبارتند از:
- تب بالا (۴۰ درجه سانتیگراد)
- سردرد شدید
- درد پشت چشم
- دردهای عضلانی و مفاصل
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم غدد
- کهیر
افرادی که برای بار دوم به این بیماری مبتلا میشوند علائم جدیتری دارند که عبارتند از:
- درد شدید شکم
- استفراغ مداوم
- تنفس سریع و پی در پی
- خونریزی لثه یا بینی
- خستگی
- بیقراری
- وجود خون در استفراغ یا مدفوع
- تشنگی
- پوست رنگ پریده و سرد
- احساس ضعف
در صورت مشاهده علائم فوق باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
روشهای تشخیص تب دنگی
علائم این بیماری شبیه بیماریهایی مانند آنفلونزا، حصبه و مالاریا است. ممکن است پزشک برای تشخیص تب دنگی آزمایش خون، آزمایش کبد و کلیه و … را تجویز کند. در آزمایش خون غلظت، تعداد پلاکتها و میزان گلبولهای سفید بدن شما بررسی میشود.
این هم مفیده: راهکارهای معجزه آسا برای درمان واریس پا
درمان تب دنگی
هیچ داروی خاصی برای درمان عفونت دنگی وجود ندارد. اگر فکر می کنید تب دنگی دارید ، باید از داروهای تسکین دهنده درد با استامینوفن استفاده کنید و از داروهای آسپیرین که باعث بدتر شدن خونریزی می شود ، خودداری کنید. همچنین باید استراحت کنید ، مایعات زیادی بنوشید و به پزشک خود مراجعه کنید. اگر در 24 ساعت اول پس از پایین آمدن تب احساس بدتر شدن می کنید ، باید سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید تا از نظر عوارض بررسی شود.
با این اوصاف با اینکه هنوز درمان قطعیای برای این بیماری تعیین نشده است. اما با رعایت موارد زیر میتوانید تب دنگی را تا حدی کنترل کنید:
- استفاده از استامینوفن برای تسکین درد،
- پرهیز از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین. مصرف این داروها خطر خونریزی را افزایش میدهد.
- مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم شدید
درمان خانگی تب دنگی
تب دنگی معمولا ۲ الی ۷ روز طول میکشد. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری به بستری شدن در بیمارستانها نیازی ندارند. روشهای درمان این تب در منزل عبارتند از:
- نوشیدن فراوان مایعات: آب، آبمیوه و سوپ برای حفظ میزان آب بدن ضروری هستند. در دوران ابتلا به این بیماری از مصرف چای، قهوه، الکل و نوشابههایی که قند زیادی دارند و ممکن است باعث کمآبی بدن شوند پرهیز کنید.
- مصرف غذاهایی که هضم آسانی دارند: در زمان ابتلا به این بیماری از مصرف غذاهای خام، چرب یا تند پرهیز کنید.
- جلوگیری از خونریزی: از تزریق عضلانی و قرار گرفتن در شرایطی که باعث خونریزی بدن شما میشود پرهیز کنید.
- دانه شنبلیله: سالهاست دانههای شنبلیله برای کاهش تب و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشوند. برای درمان دنگی با این روش، از شب قبل یک قاشق چایخوری دانه شنبلیله را درون یک لیوان آب خیس کرده و صبح ناشتا آب آن را میل کنید. همچنین میتوانید دانهها را آسیاب کرده و پودر آن را مصرف کنید.
- برگ ریحان: برگ ریحان خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد که باعث کاهش تب و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. در صورت ابتلا به این بیماری میتوانید چند برگ ریحان تازه را همراه با غذا میل کنید یا آن را همراه با چای دم کرده و بنوشید.
- مصرف شیر زردچوبه: خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی زردچوبه به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش شدت علائم کمک میکند. همچنین شیر گرم میتواند باعث آرامش شما شود. یک قاشق چایخوری را با یک لیوان شیر گرم مخلوط کرده و در صورت تمایل کمی عسل به آن اضافه کنید و روزی چند بار آن را بنوشید.
- مصرف زنجبیل و عسل: خاصیت ضد التهابی زنحبیل به کاهش علائم بیماری تب دنگی، مانند درد مفاصل و سردرد کمک میکند. عسل نیز خاصیت ضد میکروبی و آرامبخش دارد. ترکیب این دو میتواند میانوعده درمانی قویای باشد. زنجبیل رنده شده و عسل را با چای یا آبجوش سرو کنید.
- مصرف آب انار: آب انار نوشیدنی خوشمزه و سرشار از آنتیاکسیدان است و خواص ضد التهابی دارد. با مصرف این آبمیوه به هیدراته ماندن بدن خود و دریافت مواد مغذی آن کمک کنید.
جلوگیری از تب دنگی
بهترین راه پیشگیری از بیماری جلوگیری از گزش پشه های آلوده است ، به ویژه اگر در منطقه گرمسیری زندگی می کنید یا به آن سفر می کنید. این شامل محافظت از خود و تلاش برای پایین نگه داشتن جمعیت پشه ها است. در حال حاضر واکسنی برای جلوگیری از ابتلای مردم به آن وجود ندارد.
برای محافظت از خود:
- از مواد دافع پشه، حتی در داخل منزل استفاده کنید.
- هنگام بیرون رفتن از پیراهن های آستین بلند و شلوارهای بلند که در جوراب ها فرو رفته اند استفاده کنید.
- در داخل خانه ، در صورت وجود از تهویه مطبوع استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که در و پنجره ها توری سالم و بدون پارگی داشته باشند.
- اگر علائم دنگی دارید ، با پزشک خود صحبت کنید.
- برای کاهش جمعیت پشه ها ، از مکان هایی که پشه ها می توانند تولید مثل کنند ، خلاص شوید. اینها شامل لاستیک های قدیمی ، قوطی یا گلدان هایی هستند که باران را جمع می کنند. آب حمام پرندگان و ظروف آب حیوانات خانگی را به طور منظم عوض کنید.
- اگر شخصی در خانه شما به تب دنگی مبتلا است ، به خصوص در مورد تلاش برای محافظت از خود و سایر اعضای خانواده در برابر پشه ها هوشیار باشید. پشه هایی که اعضای خانواده آلوده را نیش می زنند ، می توانند عفونت را به دیگران در خانه شما منتقل کنند.
سخن آخر
با گرمتر شدن هوا افراد بیشتری به بیماری تب دنگی مبتلا میشوند. پشه ناقل این بیماری در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیری وجود دارد. از مهمترین علائم این تب میتوان به کهیر، سردرد و درد پشت چشم اشاره کرد. متاسفانه هنوز واکسن خاصی برای این بیماری کشف نشده است اما میتوان به کنترل و درمان آن از روشهای مختلف خانگی استفاده کرد. هیدراته نگه داشتن بدن و مصرف مایعات فراوان میتواند به کنترل بیماری تب دنگی کمک کند. فراموش نکنید هنگام خارج شدن از محیط منزل لباسهای پوشیده مانند بلوز، پیراهنهای آستین بلند و شلوار به تن داشته باشید. با این کار از بدن خود در برابر نیش پشه آئدس محافظت خواهید کرد.
منبع: سازمان بهداشت جهانی
source