فراروـ  غذا‌های سنتی نشان دهنده فرهنگ و آداب و رسوم خاص هر منطقه‌ای هستند. غذا‌های محلی درواقع به نوعی میراث فرهنگی مردمان هر کشوری محسوب می‌شوند. برخی از این غذا‌ها با گذشت زمان و مدرن شدن زندگی و آشنایی با غذا‌های جدید، کم کم از یاد رفته‌اند و یا روش طبخ آن‌ها متفاوت شده است. اگر به هر نقطه از ایران سفر کنید، قطعا با غذا‌های بسیار خوشمزه و محلی آشنا می‌شوید که برخی از آن‌ها را تابه‌حال نخورده‌اید یا حتی نامش را شنیده‌اید. شفته سماقی کاشانی یکی از انواع غذا‌های سنتی و خوشمزه شهر کاشان است که طعم بی‌نظیری دارد. شفته سماقی از ترکیب کوفته قلقلی با سسی از رب انار و سماق تهیه می‌شود و بسیار خوشمزه است. اگر از خوردن غذا‌های تکراری خسته شده‌اید، پیشنهاد ما به شما شفته سماقی کاشانی است که در ادامه این مطلب با آموزش این غذای خوشمزه و خاص همراه شما هستیم.

مواد لازم

گوشت چرخ کرده: ۵۰۰ گرم
پیاز بزرگ: ۱ عدد
آرد نخودچی: ۳ قاشق غذاخوری
تخم مرغ: ۱ عدد
نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
سماق: ۱ قاشق غذاخوری سرپر
روغن: به میزان لازم

مواد لازم برای سس
پیاز بزرگ: ۱ عدد
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
رب انار: ۳ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
سماق: ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

شفته سماقی

برای درست کردن این کوفته خوشمزه ابتدا پیاز را رنده کنید و آب پیاز را کاملا بگیرید، سپس گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید. نمک، فلفل سیاه، سماق، آرد نخودچی و تخم مرغ را به آن اضافه کنید و همه مواد را خوب با دست ورز بدهید. حالا از مواد گوشتی به اندازه یک نارنگی کوچک بردارید و کوفته قلقلی درست کنید. کمی روغن داخل ماهی تابه بریزید و هر دو طرف کوفته‌ها را کمی سرخ کنید و بعد از ماهی تابه خارج کنید.

برای درست کردن سس، پیاز را رنده کنید و داخل همان روغنی بریزید که کوفته‌ها را سرخ کرده بودید. اجازه بدهید پیاز کمی نرم و طلایی شود، سپس زردچوبه، فلفل و سماق را اضافه کنید و رب گوجه و رب انار را بریزید و ۱ دقیقه همه مواد را با هم تفت بدهید. در مرحله بعد ۱ لیوان آب جوش داخل مواد بریزید و هم بزنید، سپس کوفته‌ها را داخل سس بچینید و درب ماهی تابه را ببندید. حرارت اجاق گاز را کم کنید و اجازه بدهید سس کم کم بجوشد و غلیظ شود و کوفته‌ها بپزد. در این مرحله شفته سماقی خوشمزه شما آماده سرو است که می‌توانید آن را همراه با کته زعفرانی یا نان سرو کنید، نوش جان.

نکات مهم
۱ـ معمولا وقتی صحبت از گوشت قرمز می‌شود، بیشتر از مضرات آن گفته می‌شود؛ اما همان‌طور که می‌دانید گوشت قرمز حاوی میزان بالای پروتئین و بهترین ماده غذایی برای تقویت ماهیچه‌ها و استحکام عضلانی بدن است. همچنین دارای میزان قابل توجهی از امگا ۳ و دارای منبع غنی از آهن است و برای پیشگیری از کم‌خونی بسیار موثر است. آهن از یک سو به ساخت هموگلوبین موجود در خون کمک می‌کند و از سوی دیگر رسیدن اکسیژن به قلب و مغز را سرعت می‌بخشد. گوشت قرمز منبع بسیار خوبی از ویتامین‌های گروه B است. این گروه از ویتامین‌ها برای سوخت و ساز بهتر بدن ضروری هستند. همان‌طور که ملاحظه می‌کنید گوشت قرمز ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. مهم این است که به میزان مناسب مصرف شود و مصرف ۱ الی ۲ بار در هفته برای بدن بسیار مفید است. اگر در تهیه گوشت چرخ کرده از گوشت گوسفند استفاده می‌کنید، این نکته را در نظر داشته باشید که گوشت گوسفند در فرآیند پخت آب می‌شود، بنابراین باید اندازه کوفته‌ها را بزرگ‌تر کنید. توصیه می‌کنیم برای تهیه کوفته زرشکی از گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند استفاده کنید و حتما آن را دوبار از چرخ گوشت رد کنید.

۲ـ اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیاز‌ها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروف‌ترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایم‌تری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و می‌شود آن را به صورت خام خورد و یا در سالاد‌ها از آن استفاده کرد. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش می‌توان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوه‌بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچ‌ها هم انتخاب مناسبی است. پیاز‌های قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمی‌دهند؛ بنابراین برای پخت و پز معمولاً مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

۳ـ رب انار نوعی رب گرفته شده از دانه‌های انار است که به دو صورت ترش و ملس در بازار موجود است. رب انار معمولا رنگ تیره‌ای دارد؛ ولی نباید بیش از حد سیاه باشد که نشانه سوختگی رب هنگام پخت است. رب انار مرغوب نباید بیش از حد سفت باشد؛ همچنین نباید بوی ترشیدگی بدهد. برای پخت شفته سماقی کاشانی سعی کنید رب انار را از فروشگاه‌های معتبر و یا از کسانی که به صورت خانگی و تمیز رب انار را درست می‌کنند، تهیه کنید. اگر رب انار شما رقیق نبود، با سرکه آن را رقیق کنید.

source

توسط funkhabari.ir