ما در این مقاله قصد داریم فهرستی از امن ترین پیام رسان های جهان که رمزنگاری شدهاند را معرفی کنیم. اگر شما هم مایلید بدانید که امن ترین برنامه چت کدام است، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
برنامههای پیامرسان این روزها در هر گوشی هوشمندی پیدا میشوند و فرایند ارتباط با دیگران از جمله دوستان و آشنایان را هم برایمان بسیار ساده کردهاند. با این برنامههای چت، میتوانیم در لحظه به تمامی نزدیکان خود دسترسی داشته و با آنها ارتباط برقرار کنیم. اما متاسفانه امنیت و حریم خصوصی برای تمامی این برنامهها در اولویت نیست. امن ترین پیام رسان های جهان هرکدام با پشتیبانی از رمزگذاری سرتاسر یا End-to-end encryption در دسترس کاربران قرار میگیرند و این اطمینان را به آنها میدهند که تنها ارسال کننده و دریافت کننده پیام قادر به مشاهده محتوای آن است. حالا سوال اصلی این است که کدام برنامه چت از این قابلیت و دیگر امکانات امنیتی به منظور حفظ حریم خصوصی کاربران پشتیبانی میکند؟ با پلازا همراه باشید تا با چند نمونه از امن ترین اپلیکیشن های پیام رسان آشنا شویم.
فهرست مطالب
امن ترین پیام رسان های جهان
نقصهای امنیتی که به نظر میرسد هر چند وقت یکبار ظاهر میشوند، نشان میدهند که ما چقدر باید نگران امنیت اطلاعاتمان در فضای مجازی باشیم. در ادامه این مقاله چند مورد از بهترین و امن ترین پیام رسان های دنیا که استفاده از آنها احتمال نفوذ و جاسوسی در تلفن همراهتان را کمتر میکند را معرفی خواهیم کرد.
۱. پیام رسان Signal
سیگنال یکی از امن ترین برنامه های چت جهان است. این اپلیکیشن امکان پیام رسانی و تماس صوتی ایمن را در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده از اپلیکیشن سیگنال میتوانید با مخاطبین تلفن خود، پیامهای متنی، تماسهای صوتی، پیامهای گروهی، رسانهها و انواع فایلهایی که به پیوست ارسال میشوند را رد و بدل کنید. برای انجام همه این امور باید با کمک کدهای PIN وارد سیستم شوید. تنها با انجام تنظیمات ساده امکان حذف پیامها در اپلیکیشن سیگنال پس از زمان مشخصی وجود دارد.
در آپدیتهای جدید سیگنال نیز امکان استفاده از والپیپرهای شخصیسازی شده، استیکرهای متحرک و پشتیبانی از تماس ویدیویی با حداکثر ۴۰ کاربر نیز ارائه شده است.
۲. پیامرسان Session
یکی دیگر از گزینههایی که میتواند جزو امن ترین اپلیکیشن های پیام رسان بهحساب بیاید، برنامه چت سشن است. این برنامه گذشته از پشتیبانی از رمزگذاری سرتاسر، برای ثبت نام هیچ شماره تلفن یا ایمیلی از شما درخواست نمیکند و برای رساندن پیامها نیز از یک شبکه غیر متمرکز از سرورها کمک میگیرد. به این ترتیب احتمال افشای دادهها کاربران در آن به حداقل میرسد. ارتباط با دیگران در این برنامه نیز کاملا به صورت ناشناس انجام میشود و کسی حتی آدرس IP شما را هم نمیتواند متوجه شود. از دیگر مزیتهای برنامه، متنباز بودن و پشتیبانی از گروههایی با حداکثر ۱۰۰ کاربر است.
۳. پیام رسان SimpleX
یکی از جدیدترین گزینهها در میان امن ترین برنامه های چت، اپلیکیشن SimpleX است. این برنامه به صورت پیشفرض پیامها را به شکل سرتاسر رمزگذاری میکند و دارای قابلیت پیامهای محو شونده نیز هست. امکان داشتن چندین پروفایل چت، پشتیبانی از ریاکشن به پیامها، امکان دسترسی به برنامه با رمز، پشتیبانی از پیامهای لایو و گروههای مخفی اشاره داشت. همچنین برخلاف اکثر رقبا، این برنامه هیچ اطلاعاتی از جمله شماره تلفن را از شما درخواست نمیکند و شما تا زمانی که یک لینک موقت را با طرف مقابل به اشتراک نگذارید، کسی نمیتواند شما را پیدا و برایتان پیام ارسال کند. افزون بر این، پیامها نیز در سرورها ذخیره نمیشوند و خود برنامه نیز متن باز است.
۴. پیام رسان Threema
دیگر گزینهای که میتوان از آن بهعنوان بهترین پیام رسان امن برای اندروید و آیفون یاد کرد، تریما است. پیامرسانی که دادهها را بهصورت سرتاسری و با کریپتوگرافی NaCl رمزگذاری میکند. وقتی برنامه را باز کنید یک کلید منحصر بهفرد به نام Threema ID را در اختیار شما قرار میدهد که با آن کلید میتوانید بهصورت کاملا ناشناس از برنامه استفاده کنید. هیچ احتیاجی به وارد کردن اسم و مشخصات هم ندارید.
تریما همچنین یک کد QR در اختیار شما قرار میدهد تا درصورتی که با یک کاربر دیگر که از این برنامه استفاده میکند مواجه شدید و خواستید با او در ارتباط باشید، بدون نیاز به رد و بدل کردن اسم و مشخصات، تنها با اسکن آن کد بتوانید با او چت کنید. گذشته از رمزگذاری پیامها، تصاویر و پیامهای صوتی و تصویری، تریما همچنین بهشما امکان بهاشتراک گذاری فایلها تا حداکثر ۲۰ مگابایت، چت گروهی و ایجاد نظرسنجی را نیز میدهد.
تنها مشکل این است که این برنامه رایگان نیست و در ایران هم خیلی کاربر ندارد؛ به همین خاطر بهسختی میتوانید کسی را در آن پیدا کنید. با این همه؛ این برنامه یکی از بهترین مسنجرهای امن دنیا بهحساب میآید.
۵. پیام رسان Wire
یکی دیگر از امن ترین شبکه های اجتماعی دنیا، پیامرسان وایر است که پیامها را بهصورت سرتاسری رمزگذاری میکند و از تماس صوتی و تصویری، کلیپهای صوتی و تصویری و بهاشتراکگذاری فایل از طریق دراپباکس نیز پشتیبانی میکند. وایر مانند تلگرام از پروتکل رمزگذاری ساخت خود بهنام Proteus استفاده میکند. آنها این پروتکل را براساس پروتکل سیگنال ساختهاند و البته از آنجایی که این پروتکل بهصورت متنباز است، توسط کارشناسان امنیتی مورد بررسی قرار میگیرد.
با این همه این پیامرسان و ویژگیهایی که دارد بیشتر از همه مناسب سازمانها و کسب و کارها است تا کاربران عادی. البته که کاربران عادی نیز همچنان میتوانند از آن استفاده کنند.
۶. اپلیکیشن پیام رسان Briar
یکی دیگر از امن ترین پیام رسان های جهان، برنامه Briar است. این برنامه از ابتدا برای استفاده فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و همه افرادی که بهدنبال برقراری ارتباط ایمن هستند، طراحی شده است. مانند برنامه Session، این اپ نیز از سرورهای غیر متمرکز استفاده میکند و پیامها را مستقیما بین دستگاه گیرنده و فرستنده رد و بدل میکند. برنامه حتی امکان ارسال پیام از طریق وایفای، بلوتوث یا کارت حافظه را نیز دارا است و حتما احتیاجی به اینترنت ندارد. اما در صورت دسترسی به اینترنت، برنامه قادر است با استفاده از شبکه Tor پیامها را ارسال کند.
این برنامه دارای گروه و کانال است و همه دادهها را نیز در دستگاه خود کاربران ذخیره میکند. همچنین برنامه Briar متن باز است و تاکنون توسط کارشناسان امنیت سایبری زیادی امنیت آن تائید شده است.
۷. پیام رسان تلگرام ؛ از امن ترین پیام رسان ها در ایران
تلگرام هم یکی دیگر از پیام رسان های رایگان است که هم برای اندروید و هم برای iOS کارایی دارد. محبوبیت این اپلیکیشن در کشورمان به حدی است که میتوان گفت اغلب افرادی که گوشی هوشمند دارند، حداقل یک حساب تلگرامی هم باز کردهاند. تلگرام یکی از امن ترین پیام رسان های دنیا است که به کاربران خود این امکان را میدهد تا پیامهای رمزگذاری شده را از طریق اینترنت، با سرعت بسیار بالایی به مخاطبانشان ارسال کنند.
البته تلگرام بهصورت پیشفرض از رمزگذاری سرتاسر استفاده نمیکند و این قابلیت تنها در Secret Chat این برنامه قابل استفاده است.
۸. پیام رسان Dust
اپلیکیشن داست که قبلاً به نام Cyber Dust شناخته میشد، به قابلیت رمزنگاری پیشرفته مجهز است و میتوان آن را به عنوان یکی از امن ترین پیام رسان های دنیا معرفی کرد.
این برنامه از پروتکلهای AES-128 و RSA-2048 برای رمزگذاری پستها و پیامها استفاده میکند و همچنین نامهای کاربری را هم در یک پیام نشان نمیدهد و اگر طرف مقابل از چت اسکرینشات بگیرد هم شما را مطلع میکند.داست همچنین دارای ویژگیهای حریم خصوصی و یک ابزار جستجو است که از شما هنگام جستجو در وب محافظت میکند.
حتی اطلاعات و پیامهای ارسالی در این پیام رسان، پس از ارسال به مخاطب از سرورهای داست پاک میشوند. بنابراین به طور قطع مشخص است که امنیت و حفظ حریم خصوصی کاربران از اصلیترین ویژگیهای پیام رسان داست هستند.
۹. برنامه AWS Wickr
یکی دیگر از امن ترین پیام رسان های دنیا، ویکر می است که امکان ارسال پیامهای خصوصی با قابلیت حذف خودکار را به کاربران خود میدهد. این برنامه تاکید زیادی روی حریمخصوصی دارد و بهصورت پیشفرض متادیتا پیامها مثل تگهای جغرافیایی و ساعت ارسال پیامها را حذف میکند.
سازندگان این برنامه حتی یک جایزه ۱۰۰ هزار دلاری برای هر کسی که بتواند یک ضعف امنیتی در این برنامه پیدا کند مشخص کردهاند. با این حال؛ ویکر می به اندازه دیگر پیامرسانها امکانات ندارد. گروهها حداکثر ۱۰ نفره هستند و امکان برقراری تماس صوتی و تصویری گروهی نیز وجود ندارد. لازم به ذکر است که در سال ۲۰۲۱، آمازون این برنامه را خریداری کرد و بنابر این ممکن است مانند قبل نتوانید به آن اعتماد کنید. البته مانند وایر، این برنامه نیز ظاهرا بیشتر بر سازمانها و شرکتها تمرکز دارد.
۱۰. پیام رسان واتساپ
واتساپ هم یکی از امن ترین پیام رسان هایی است که در صنعت اپلیکیشنهای موبایلی وجود دارد. این برنامه هم از رمزگذاری پیشرفته پشتیبانی میکند و با حفظ حریم شخصی کاربرانش، امنترین و کاربرپسندترین فضای ممکن را برای آنها فراهم کرده است. این پیام رسان از سال ۲۰۱۶ قابلیت رمزنگاری پیشرفته (End-to-end encryption) را برای تمامی پیامهای خود فعال کرده و یکی از امن ترین شبکه های اجتماعی دنیا به حساب میآید.
همزمان با همه گیر شدن واتساپ، سهولت در استفاده از این اپلیکیشن و امکانات جدیدی مانند امکان ارسال پیامهای صوتی، عکس، پیامهای ویدئویی، چتهای گروهی و البته تماس تصویری هم فراهم شده است. همه اینها در کنار هم از اپلیکیشن واتساپ یک پیام رسان ایمن و همه چیز تمام ساخته است.
۱۱. پیام رسان Viber
وایبر هم در آخرین بهروزرسانیاش با افزودن رمزنگاری پیشرفته یا قابلیت End-to-end encryption، تبدیل به یکی از امن ترین شبکه های اجتماعی دنیا شده است. این اپلیکیشن در جدیدترین بهروزرسانیهای خود علاوه بر رمزگذاریهای جدید، قابلیت استفاده برای تمامی سیستمعاملها را نیز اضافه کرده است. اپلیکیشن وایبر با ایجاد امکان ارسال و دریافت پیامهای متنی، صدا و همینطور استفاده از پیامرسانیهای گروهی، امکان برقراری ارتباطات را به صورت رایگان برای کاربرانش فراهم میکند. با این حال این برنامه نیز با وجود این که زمانی از محبوبیت زیادی برخوردار بود، حالا دیگر میان کاربران ایرانی کاربرد چندانی ندارد و کمتر کسی از آن استفاده میکند.
نا امن ترین پیام رسان های جهان
تا به اینجا با امن ترین اپلیکیشن های پیام رسان آشنا شدیم اما کدام یک از برنامهها کمترین امنیت را دارند؟ در طول سالهای اخیر، پیامرسانهای زیادی بودهاند که بهخاطر مشکلات امنیتی و ضعفهای مختلف، در صدر اخبار بودهاند. در ادامه به چند نمونه از نا امن ترین پیام رسان ها اشاره میکنیم.
- فیسبوک مسنجر: در این پیامرسان اول از همه رمزگذاری سرتاسر به صورت پیشفرض فعال نیست و مهمتر از همه در طول چندین سال گذشته نیز، این پیام رسان به صورت مداوم به خاطر جمعآوری دادههای کاربران و اشتراک گذاری آنها با دیگر شرکتها، مورد انتقادات زیادی قرار گرفته است.
- اسکایپ: در اسکایپ برخی از دادههای تماسهای شما در سرورهای مایکروسافت ذخیره میشوند و در کنار آن، رمزگذاری این پیامرسان هم به صورت کامل سرتاسری نیست. همچنین این برنامه چندین بار سابقه هک و نشت اطلاعات را داشته است.
- لاین: یک برنامه پیامرسان دیگر است که از پروتکل رمزگذاری اختصاصی خود استفاده میکند و مشخص نیست این پروتکل تا چه اندازه قدرتمند است. همچنین پیامهای کاربران نیز در سرورهای این پیامرسان ذخیره میشوند.
- ویچت: پیامرسان محبوب کشور چین که براساس گزارشات متعدد، دولت این کشور کنترل و نظارت قابل توجهی روی آن دارد و بسیاری از دادههای کاربران را جمعآوری میکند؛ از همین رو از ویچت بهعنوان نا امن ترین پیام رسان جهان نیز یاد میشود.
سوالات متدوال
۱. چرا باید به امنیت پیامرسانها اهمیت دهیم؟
این روزها بسیاری از ارتباطات ما از طریق این پیامرسانها صورت میپذیرد؛ به همین خاطر نیز در صورتی که پیامرسان انتخابی از امنیت کافی برخوردار نباشد، بسیاری از اطلاعات خصوصی ما میتواند در معرض خطر قرار گیرد.
2. رمزگذاری سرتاسر چیست؟
در این نوع رمزگذاری، تنها فرستنده و گیرنده پیام قادر به خواندن محتوای آن خواهند بود. در این صورت حتی شرکت ارائه دهنده سرویس نیز نمیتواند به محتوای پیامهای شما دسترسی داشته باشد.
۳. آیا همه پیامرسانها از رمزنگاری سرتاسر استفاده میکنند؟
خیر. برخی از پیامرسانها، مانند تلگرام، ممکن است از پروتکلهای رمزگذاری متفاوتی استفاده کنند یا بهطور کامل از رمزنگاری بهره نبرند. به همین خاطر، مهم است که قبل از استفاده از هر پیامرسان، درباره پروتکلهای رمزگذاری آن تحقیق کنید.
۴. چرا منبعباز بودن پیامرسانها اهمیت دارد؟
در این صورت کد منبع برنامه در دسترس عموم قرار میگیرد و کارشناسان امنیت سایبری میتوانند این کد را بررسی کرده و از امنیت برنامه اطمینان حاصل کنند. علاوه بر این، در این حالت آسیبپذیریهای برنامه نیز با سرعت بیشتری شناسایی و برطرف میشود.
سخن پایانی
در این مقاله فهرستی از امن ترین پیام رسان های جهان ارائه شد. به نظر میرسد با افزایش تعداد برنامههای پیام رسانی که با سرویس End-to-end encryption رمزنگاری شدهاند و اجازه ذخیره اطلاعات کاربران در سرورها را نمیدهند، مردم کمتر نگران حریم خصوصی خود هستند. امیدواریم شما هم دیگر نگران سوءاستفادههای مجرمان سایبری نباشید. از نظر شما امن ترین برنامه چت کدام است؟ فکر میکنید امن ترین پیام رسان ایرانی کدام برنامه است؟ دیدگاههای خود را با ما و سایر کاربران بهاشتراک بگذارید.
source