فرارو- فال گرفتن از آثار ادبی، از باورهای کهن این مرز و بوم است. در گذر زمان ساکنان این خاک به ادیبانی که گمان میبردند بهرهای از کلام حق دارند رجوع میشد. با این حال، اما در گذر زمان تنها تفال به حافظ در فرهنگ عامیانه ما باقی مانده است.
گفتند خلایق که تویی یوسف ثانی.
چون نیک بدیدم به حقیقت به از آنی
شیرینتر از آنی به شکرخنده که گویم
ای خسرو خوبان که تو شیرین زمانی
تشبیه دهانت نتوان کرد به غنچه
هرگز نبود غنچه بدین تنگ دهانی
صد بار بگفتی که دهم زان دهنت کام.
چون سوسن آزاده چرا جمله زبانی
گویی بدهم کامت و جانت بستانم
ترسم ندهی کامم و جانم بستانی
چشم تو خدنگ از سپر جان گذراند
بیمار که دیدهست بدین سخت کمانی
چون اشک بیندازیش از دیده مردم
آن را که دمی از نظر خویش برانی
شرح لغت: سخت کمان: به کنایه یعنی نیرومند.
تفسیر عرفانی:
۱- از اینکه نزد خاص و عام محبوب میباشید، جای شکرگزاری و سپاس میباشد، ولی بر اثر غروری که دارید، مدتی نه چندان دور همه از اطراف شما پراکنده خواهند شد. پس هرچه زودتر از اینکار صرف نظر کنید تا ستارهای درخشان در مجالس و محافل باشید.
۲- این نیت با صبر و شکیبایی عملی میگردد، زیرا این کار مقدماتی لازم دارد که در شرف اجراست. او نیز از این وضع خسته شده و خودش میل ندارد که دست به اقدامات حاد بزند، اما مثل اینکه در بد مهلکهای دچار شده است و دنبال زمان میگردد تا خود را رها سازد. شما نیز سعی کنید به او کمک کنید نه اینکه مشکلش را بیشتر کنید.
۳- قرض ادا میشود. مشکل حل میگردد و گمشده نزد یکی از نزدیکان است، اما او میترسد ابراز دارد، زیرا ناخواسته به این دام افتاده و بیچاره تقصیری نداشته است. در امور شغلی و موفقیت همگام شماست.
تعبیر غزل:
همیشه عجولانه و شتابزده عمل میکنی. او به وعدههای خود عمل خواهد کرد. تو گرچه به شدت بی تاب و بی قراری، اما باید صبر و تحمل به خرج دهی و با اصرار بی مورد اسباب دردسر فراهم نکنی. نگران آینده نباش که نیت تو عملی خواهد شد.
source