فرارو- دوندورمه که در استان قهمرنماراش (یا به اختصار ماراش) ترکیه تولید میشود، ممکن است به معنای «بستنی» ترجمه شود، اما این خوراکی ترکی یخزده مانند هیچ ژلاتو، شربت یا بستنی دیگری در دنیا نیست. دوندورمه به خاطر بافت ضخیم، متراکم و کشدارش معروف است و آن را با چاقو و چنگال در بشقاب میخورند.
به گزارش فرارو به نقل از شبکه جهانی بی بی سی؛ مهمت وانله مغازهای را در بایرامپاشا اداره میکند که بیش از نیم قرن است دوندورمه درست میکند. وانله این دسر سنتی ترک را با پودر پسته سرو میکند.
این دسر به طور سنتی با شیر (شیر بز، گوسفند و گاو)، ثعلب و شکر چغندر تهیه میشود.
مهمت وانله درباره این بستنی سنتی میگوید: «اگر دوندورمه اصیل میخواهید باید آن را با شیر بز درست کنید. برای رسیدن به بافت خاص دندورمه ما از ثعلب با کیفیت کوهی استفاده میکنیم. تنها دشمن دوندورمه باد است. دندورمه در گرما به راحتی آب نمیشود، اما در باد به راحتی خراب میشود.» وانله همچنین توضیح داد که آب و هوای مراش با تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد و خشک، بهترین شرایط را برای تولید دوندورمه فراهم میکند.
دوندورمه خنک و خامهای است و بهخاطر ثعلب نرمتر و دلنشینتر از بستنیهای معمولی است.
وانله سالها شخصا دوندورمه درست میکرد، اما از آنجایی که بهتر است دوندورمه تا حد امکان نزدیک به جایی که مواد تشکیل دهنده آن در کوهستان تهیه میشود تولید شود، وانله اکنون آن را از یک تولیدکننده معتبر در مراش خریداری میکند.
با این حال، تولید این بستنی سنتی دوست داشتنی ترکیه در فوریه ۲۰۲۳ با دو زمین لرزه ۷.۷ و ۷.۶ ریشتری که کانون آن در مناطقی از مراش بود، با مشکلاتی مختلفی رو به رو شد. با وجود این فاجعه، تولیدکنندگان دوندورمه مراش توانستند تولید خود را حفظ کرده و حتی افزایش دهند. با وجود شرایط سخت صادرات دوندورمه مراش در سال ۲۰۲۳ نیم میلیون دلار افزایش پیدا کرد!
در خیابان استقلال که به عنوان شلوغترین و مشهورترین خیابان ترکیه شناخته میشود بستنی فروشهای زیادی با دوندورمه نمایشی دیدنی به راه میاندازند. دوندورمه را به توریستها تعارف میکنند و با زیرکی پس میگیرند. با این حال اهالی استانبول معتقدند این بستنی فروشیها تنها تلههای توریستی با قیمتهای گزاف هستند. برای یک دندورمه عالی بهتر است از فروشگاههای مشهور مانند فروشگاه مهمت وانله بازدید کنید.
source