بیماری سادیسم: اختلال شخصیت سادیسم را می‌توان به عنوان وضعیتی تعریف کرد که در آن فرد تحت فشار مشکلات فردی قرار می‌گیرد و حالاتی مانند خشم، سردرگمی، پرخاشگری و رفتارهای غیرمتعارف از او دیده می‌شود. منظور از مشکلات فردی، مشکلات معمولی است که برای همه افراد معمولی نیز وجود دارد. اما افراد مبتلا به اختلال آن را با خشونت جبران می‌کنند که خشونت یکی از بارزترین ویژگی‌های فرد سادیسمی است.

سادیسم یا دگرآزاری چیست؟

عبارت است از علاقه به آزار دادن دیگران به صورت جسمی، روانی و جنسی، طوری که این آزار رساندن موجب لذت و آرامش فرد آزاررسان شود. این افراد از تحقیر و تمسخر و آزار روحی یا جسمی و جنسی افراد به خصوص در حضور دیگران لذت زیادی می‌برند و گاهی رفتارهای پرخاشگرانه یا جنایتکارانه از خود بروز می‌دهند.

علائم ابتلا به بیماری دگرآزاری

افراد مبتلا عمداً به تحقیر دیگران می‌پردازند، آن‌ها سعی دارند که گره و مشکلاتی را بر سر راه دیگران ایجاد کنند.
این افراد تمایل دارند که دیگران را تحت کنترل خود بگیرند، برایشان فرقی ندارد که فرد مورد نظر شاگرد، زندانی، بیمار، اعضای خانواده یا والدینشان باشد و در هر صورت دوست دارند که همه را مدیریت کنند و همه مطابق میل آنان رفتار کنند.
این افراد از آسیب زدن به دیگران احساس لذت و رضایت دارند دروغ گفتن آن‌ها معمولا دلیل خاصی ندارد و بدون هیچ دلیلی این رفتار را انجام می‌دهند.
این افراد معمولا سعی در ناامید کردن دیگران دارند.
افراد سادیسمی برعکس انسان‌های معمولی دیگران را از به انجام رساندن کارهایشان می‌ترسانند.
افراد سادیسمی سعی دارند که برای دیگران محدودیت ایجاد کنند. مثلا همسر خود را مدام چک می‌کنند و استقلال او را می‌گیرند و بچه‌های خود را نیز گوشه گیر، بی‌اعتماد به‌نفس و ضد اجتماعی بار می‌آورند.
این افراد علاقه بیش از حد بالایی به ورزش‌های خشن، هنرهای رزمی، سلاح‌ها، دیدن جراحت‌ها و مرگ دیگران دارند.
هدف آن‌ها از خشونت و متشنج کردن فضا این است که به دیگران نشان دهند از همه قوی‌تر هستند.

انواع سادیسم

این بیماری می‌تواند به شکل‌های مختلف انجام شود از این رو آن‌ها را در سه دسته طبقه بندی می‌کنند.

سادیسم ذهنی

حالتی است که شخص سادیستیک به جای این ‌که به دیگران آزار و اذیت وارد کند، صحنه‌های اعمال سادیسمی را در ذهن و تصور خود مجسم می‌کند و از آن‌ها لذت می‌برد.

سادیسم سمبولیک

یک حالت انحرافی و غیرعادی روانی است که مبتلایان آن، به جای وارد کردن زجر و شکنجه بدنی به دیگران، کوشش می‌کنند با تحمیل حالات مخرب روانی مانند توهین و تحقیر کردن و پایمال کردن شخصیت افرادی که با آن‌ها برخورد دارند، برای خود یک حالت ارضاء روانی ایجاد کنند.

سادیسم بدنی

انحراف سادیسم واقعی یا بدنی که در آن افراد مبتلا کسب لذت جنسی را در تحمیل آزار و اذیت بدنی و ایجاد دردهای جسمی برای دیگران می‌بینند و این اعمال را بعضی اوقات حتی تا مرحله قتل و کشتار مرتکب می‌شوند. بعضی افراد با آزار و شکنجه و کشتن حیوانات به لذت جنسی می‌رسند.

طبقه بندی اختلال شخصیت سادیسمی

 سادیسم اجباری

این نوع معمولا در بین افرادی که مقام و مسئولیت بالایی دارند، بیشتر دیده می‌شود. این افراد خودشان را در جایگاهی می‌بینند که انگار باید همه را تحت نظر و کنترل داشته باشند و از مجازات کردن دیگران نیز لذت می‌برند. کسی که سادیسم اجباری دارد، دوست دارد دیگران را مجبور به انجام اقداماتی کند تا به خودش احساس قدرت بیشتری دست بدهد.

 سادیسم انفجاری

این افراد معمولا خشم‌های غیرقابل پیش بینی را از خود نشان می‌دهند و در نتیجه از زندگی‌شان ناامید می‌شوند. آن‌ها در مواقع خطیر کنترل خود را از دست می‌دهند و به جای فکر کردن، به خشونت می‌پردازند.

 

 سادیسم ستمگرانه

این نوع نیز مدام در حال ابراز خشم و عصبانیت است و در نتیجه افراد زیادی قربانی آنان می‌شوند. این دسته به دسته سادیسم انفجاری نیز شباهت دارند. با این تفاوت که دقت آن‌ها در انجام کارها بیشتر است و گاهی اوقات نیز دوست دارند که خودشان را از دید جامعه پنهان کنند و به انجام کارهایی بپردازند که از نظر دیگران خلاف قانون است.

بیماری سادیسم-1

 سادیسم از دست دادن کنترل

این نوع نیز به طور کامل با سه نوع دیگر متفاوت است. این افراد می‌توانند موقعیت‌های خطرناک را به خوبی تصور کنند، خودشان را در مقام ضربه زننده ببینند. اول از همه حمله کنند و نیازهای خشونتی خود را برآورده کنند و این افراد سعی دارند که با ابراز خشونت خود به دیگران ثابت کنند که از چیزی نمی‌ترسند.

تفاوت سادیسم در زنان و مردان

از آن‌جا که رفتار و تمایلات جنسی مردانه بیشتر پرخاشگرانه و سلطه‌جویانه است؛ شکل مردانه سادیسم بهتر شناخته شده ‌است و بیشتر خود را نشان می‌دهد. بنابراین سادیسم در زنان تظاهر کمتری دارد چرا که از نظر فروید تمایلات جنسی زنان به طور غریزی به سمت مازوخیسم یا آزارطلبی جنسی است. اما در پشت این ظاهر منفعلانه مجموعه‌ای از عناصر معکوس نیز هست که به غریزه محافظت از خود در زنان بازمی‌گردد و زمانی خود را نشان می‌دهد که امنیت آنان مورد تهدید واقع شده باشد. در آن هنگام است که پرخاشگری پنهان شده آزاد می‌شود و به سمت سادیسم سوق داده می‌شود.

این بیماری در زنان در مقایسه با در مردان کمتر بی‌رحمانه یا کمتر خشونت آمیز نیست. بلکه تنها احتمال دارد زنان سادیستیک، راه و روش متفاوتی از مردان برای ابراز تمایلات سادیسمی خود انتخاب کنند. روشی که با ذات طبیعی و آنابولیک زنان هماهنگی بیشتری داشته باشد.

بیماری سادیسم-2

آیا می‌دانید سادیسم اینترنتی هم داریم؟

فعالیت در اینترنت شامل گذاشتن نظرات تهدیدآمیز، تحقیرآمیز و اغلب ناشناس در صفحات رسانه‌های اجتماعی قربانی است. این نظرات غالباً معیارهای اجتماعی و اخلاقی را نقض می‌کند و حملاتی به نژاد، جنسیت، گرایش سیاسی، مذهب و موارد دیگر را شامل می‌شود. این نظرات گاهی افراد مرده و خانواده‌های آن‌ها را مسخره می‌کند یا شامل تهدید به خشونت علیه قربانی یا خانواده‌های آن‌ها است و هدف ایجاد ترس و انزجار  و واکنش قربانی است تا فرد سادیست از آن لذت ببرد.

در مطالعه‌ای نشان داده شد که افرادی که به عنوان ترول اینترنتی و یا اوباش مجازی فعالیت می‌کنند در واقع دچار نوعی سادیسم هستند. این می‌تواند به دلیل لذتی باشد که این افراد از آسیب زدن به دیگران به دست می‌آورند. ویژگی‌های شخصیت  خودشیفته در ترولینگ نقش کمتری دارد. شاید به این دلیل که افراد خودشیفته بیش از حد مشغول تمرکز بر روی خود هستند. حتی نمی‌توانند دیگران را برای سرگرمی آزار دهند.

در مطالعه‌ای مشخص شد که ترول‌ها بیشتر مرد، دارای روان پاتی و دگرآزاری بالاتر و میزان همدلی عاطفی پایین تر هستند. چیزی که امکان ترول شدن  را فراهم می‌کند، ناتوانی در تصور خود به جای دیگران و عدم درک احساس قربانیان است. نداشتن توانایی درک و پیش بینی احساس دیگران می‌تواند ابزاری برای قلدری آنلاین باشد. خصوصاً در افرادی که طبعاً بی‌عاطفه و بامیزان روان پریشی بالا هستند.

علل سادیسم

طبق نظریه روانکاوی، سادیسم در واقع ریشه در دوران کودکی و رابطه‌ای که فرد با مراقبان داشته است، برمی‌گردد. تربیت جنسی و نکات تربیتی فرزندان از جمله مواردی است که می‌تواند از بروز اختلالات جنسی چون دگرآزاری جلوگیری نماید. به صورت کلی عوامل موثر در ایجاد این بیماری شامل موارد زیر می‌شود.

  • در خانواده‌هایی که این اختلال وجود دارد، ممکن است اختلال از طریق ژن‌ها منتقل شود و جنبه ارثی داشته باشد.
  • اختلالات هورمونی
  • روابط بیمارگونه‌ای که کودک از سرآغاز زندگی درگیر آن‌ها بوده است.
  • وجود سابقه سوء رفتار جنسی در پیشینه زندگی افراد آزار گر
  • وجود سایر اختلالات روانی

تشخیص اختلال دگرآزاری

معمولا روانپزشکان با ملاقات‌های حضوری و از راه‌های زیر به تشخیص این اختلال می‌پردازند.

تمام مدل‌های خشونتی فرد را مورد بررسی قرار می‌دهند. از خانواده، همسر، دوستان، فرزندان، والدین و همکاران وی سوال می‌پرسند و مواردی که بیشتر باعث ایجاد خشونت در افراد می‌شود را بررسی می‌کنند.

همچنین سعی می‌کنند که افراد را در معرض موقعیت‌هایی قرار دهند تا خشم آن‌ها را برانگیزند و بتوانند بیشتر آن‌ها را زیر ذره بین قرار دهند.

آناتومی روابط این افراد را با جزئیات مورد بررسی قرار می‌دهند.

در این بین ممکن است که افراد و دور و بری‌های این شخص، علائم را با اختلالات دیگر اشتباه گرفته باشند.

بیماری سادیسم-3

معمولا سادیسم را می‌توان با اختلالات زیر کمی شبیه دانست:

  • اختلال شخصیتی اسکیزوئید
  • اختلال پارانوئید
  • اختلال ضداجتماعی
  • اختلال اسکیزوتیپال
  • اختلالات شخصیتی که در اثر مصرف دارو اتفاق می‌افتد.

درمان اختلال سادیسم

روانپزشک بعد از بررسی‌های متعدد می‌تواند درمان مناسب را برای بیمار تجویز کند که در این قسمت به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

 مشاوره و روان درمانی

اگرچه که نوع اختلال شخصیتی این افراد با یکدیگر متفاوت است. اما می‌توان با انجام جلسات مشاوره و روان درمانی توسط فرد با تجربه بخش زیادی از علائم را از بین برد.

 دارو درمانی

داروهای آرام بخش نیز وجود دارند که می‌توانند از میل فرد به خودکشی، خشونت‌های بی‌جا، پرخاشگری و اضطراب و افسردگی جلوگیری کنند که به افراد سادیسمی هم تجویز می‌شوند.

نتیجه گیری

فرد سادیستیک بدرفتاری عمدی با قربانی خود را بسیار خوشحال کننده می‌داند. حتی از عذاب، رنج، پریشانی و درماندگی او لذت می‌برد. معمولاً قربانیان غریبه‌هایی هستند که دارای برخی خصوصیات مشترک مانند سن، ظاهر یا شغل باشند. آن‌ها نماد چیزهایی هستند که این فرد می‌خواهد تنبیه کند یا از بین ببرد. روان‌درمانی تحلیلی و رفتاردرمانی، شرکت در گروه‌های خودیاری و همچنین خانواده درمانی، کاهش استرس‌های محیطی و دارو برای درمان سادیسم به کار می‌رود.

 

source

توسط funkhabari.ir