اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه باید کرد؟ آیا راهی برای ادامه تحصیل وجود دارد یا خیر؟ اگر فاقد انتخاب رشته شده باشیم، به این معنا نیست که همه‌ی راه‌های پیش روی ما بسته شده است. دو راه پیش روی ماست. یا یک سال دیگر پشت کنکور بمانیم و برای نتیجه‌ی بهتر تلاش کنیم. یا اینکه با انتخاب رشته از میان رشته‌ها و دانشگاه‌های بدون کنکور مسیر جدیدی را برای آینده خود انتخاب کنیم.

نکته‌ی مثبت انتخاب از میان دانشگاه‌های بدون کنکور این است تعداد رشته‌ها و دانشگاه‌های بدون کنکور محدود نیست و گزینه‌های زیادی پیش روی ما وجود دارد. حتی اگر فاقد انتخاب رشته مردود شده باشیم، باز هم می‌توانیم در بسیاری از رشته‌ها ادامه تحصیل بدهیم. و نیازی نیست یک سال دیگر پشت کنکور بمانیم.

پیش از هر اقدام دیگری باید نسبت به مجاز بودن یا نبودن خود مطمئن شویم. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم آن موقع است که باید دنبال راه چاره باشیم. موثرترین راه‌حل مراجعه به مشاور تحصیلی است. با مراجعه به مشاوران انتخاب رشته می‌توانیم، برای انتخاب رشته‌ی بدون کنکور یا یک سال ماندن پشت کنکور و تلاش و برنامه ریزی برای آن تصمیم گیری کنیم. یا این که برای آخرین راه چاره برای پذیرش در دانشگاه‌های بدون کنکور اقدام کنیم. مشاوره انتخاب رشته به ما کمک می‌کند تا از میان گزینه‌های موجود بهترین را انتخاب کنیم. خب، پیش از همه باید تشخیص بدهیم که آیا مجاز به انتخاب رشته شده‌ایم یا خیر؟

تشخیص مجاز بودن به انتخاب رشته 1403

پیش از پاسخ به این سوال که چگونه تشخیص دهیم که مجاز به انتخاب رشته هستیم یا نه باید بدانیم که فاقد انتخاب رشته یعنی چه؟ فاقد انتخاب رشته، همان غیرمجاز شدن در انتخاب رشته است. یعنی رتبه‌ی ما در کنکور سراسری از رتبه‌ی مجاز برای انتخاب رشته پایین‌تر بوده و ما مجاز به انجام انتخاب رشته در گروه آزمایشی و دوره مورد نظر نیستیم.

فاقد انتخاب رشته مردود، از کجا بفهمیم مجاز به انتخاب رشته هستیم، فاقد انتخاب رشته یعنی چه

برای تشخیص اینکه آیا در آزمون کنکور سراسری مجاز به انتخاب رشته شده‌ایم یا نه، ابتدا باید به کارنامه اولیه خود مراجعه کنیم. در این کارنامه، پیش روی اسم‌ داوطلب جدولی قرار دارد. در این جدول انواع دوره‌هایی که مجاز به انتخاب رشته شده‌ایم نشان داده می‌شود. و برای ما مشخص کرده‌اند که از میان دوره‌ها (روزانه، نوبت دوم، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان، پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی و…) در کدام مجاز به انتخاب رشته شده ایم. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم در زیر کادر مربوطه نوشته شده که «غیر مجاز» و اگر مجاز شده باشیم، عبارت «مجاز» جلوی آن دوره نوشته شده است.

نحوه بررسی کارنامه کنکور

بررسی کارنامه اولیه کنکور ابتدا لازم است کارنامه را دریافت کنیم. با طی کردن مراحل زیر می‌توانی کارنامه اولیه کنکور را دریافت کنیم:

  • ورود به سایت کنکور سراسری به نشانی sanjesh.org.
  • کلیک روی لینک مشاهده نتایج اولیه آزمون سراسری
  • وارد کردن اطلاعات خواسته شده
  • مشاهده نتیجه

پس از دریافت کارنامه اولیه کنکور، می‌رویم سراغ بررسی کارنامه. این کارنامه از چندبخش تشکیل شده است. در هر بخش اطلاعات ما و نتیجه‌ی کنکور و انواع شرایط و مجاز بودن یا نبودن آورده شده است. بخش‌های تشکیل دهنده‌ی کارنامه اولیه‌ی کنکور از این قرار است:

  •  اطلاعات ثبت نامی و آزمونی

در این بخش از کارنامه‌ی ما اطلاعات شخصی ما شامل نام و نام خوانوادگی، جنسیت، شماره شناسنامه، سال تولد، دین، نوع سهمیه، معلولیت، معدل کتبی دیپلم، عنوان دیپلم و سال اخذ آن، استان بومی، ناحیه و قطب بومی ما مشخص شده است.

  • اعلام علاقه‌مندی بر اساس تقاضانامه

در این بخش انواع علاقه‌مندی‌های ما که در هنگام ثبت نام کنکور انجام داده‌ایم، نشان داده می‌شود. علاقه به ثبت نام در دانشگاه‌های غیرانتفاعی یا پیام نور، کارمند بودن و … در این بخش نشان داده می‌شود.

  • وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره‌های مختلف هر یک از گروه‌های آزمایشی

در این بخش که ما هم با این بخش سر و کار داریم، وضعیت مجاز یا غیرمجاز بودن ما را مشخص می‌کنند. در اینجا می‌خواهیم بگوییم که از کجا بفهمیم مجاز به انتخاب رشته هستیم یا نه. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم زیر دوره مورد نوشته شده غیرمجاز. مثلاً در تصویر زیر (در کادر سبزرنگ) زیر دوره‌های روزانه/نوبت دوم نوشته شده غیرمجاز. یعنی داوطلب ما امکان انتخاب رشته در دانشگاه‌های سراسری روزانه و شبانه را ندارد و با توجه به تراز و رتبه، نتوانسته در گروه آزمایشی خود مجاز به انتخاب رشته شود.

  • کارنامه‌ی کنکور

بخش آخر نیز کارنامه‌ی کنکور، درصد درسها و رتبه ما در سهمیه و کل کشور نوشته شده است.

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، از کجا بفهمیم مجاز به انتخاب رشته هستیم، فاقد انتخاب رشته یعنی چه، فاقد انتخاب رشته مردود

رتبه مجاز و تاثیر آن بر انتخاب رشته

در کنکور سراسری به حداقل رتبه‌ای که برای پذیرش در یک رشته و دانشگاه خاص در نظر گرفته می‌شود رتبه مجاز گفته می‌شود. اگر رتبه‌ی ما پایین‌تر از رتبه مجاز باشد، نمی‌توانیم در آن رتبه انتخاب رشته کنیم. بالاتر بودن رتبه‌ی ما نسبت به رتبه‌ی مجاز هم به این معنا نیست که در آن رشته حتماً قبول خواهیم شد. به طور کلی رتبه مجاز به چند طریق در انتخاب رشته ما تاثیرگذار است:

  • تعیین محدوده انتخاب

رتبه مجاز، محدوده انتخاب رشته ما را مشخص می‌نماید. ما فقط می‌توانیم رشته‌هایی را انتخاب کنیم که رتبه‌ی ما بالاتر از رتبه‌ی مجاز در آن‌هاست.

  • مشخص کردن اولویت‌ها

ما باید بر اساس رتبه‌ی مجاز رشته‌ها، میان آن‌ها اولویت‌بندی کنیم و از بین رشته‌های مجاز، آن‌هایی را انتخاب کنیم که هم به آن‌ها علاقه‌مندتریم و هم شانس بیشتری در قبولی آن‌ها داریم. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم می‌توانیم از میان رشته‌های بدون کنکور مورد نظر انتخاب کنیم.

  • مقایسه با کارنامه‌های سال‌های قبل

با مشخص شدن رتبه‌ی مجاز، می‌توانیم خودمان را با رتبه‌ها و کارنامه‌های سال‌های قبل مقایسه کنیم. نرم‌افزارهای انتخاب رشته و مشاوران زبده، می‌توانند در تخمین رتبه‌های قبولی رشته‌ها به ما کمک کنند.

  • کمک گرفتن از مشاور انتخاب رشته

رتبه‌های مجاز به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم، بر اساس یک معیار با مشاوران انتخاب رشته در خصوص احتمال قبولی یا عدم قبولی صحبت کنیم. با رتبه‌ای که داریم اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، می‌توانیم برای برنامه‌ریزی سال آینده نیز از آن‌ها مشورت بگیریم.

در نهایت پس از مقایسه‌ی رتبه مجاز با رتبه‌های سال‌های قبل و تخمین احتمال قبولی یا عدم قبولی باید بدانیم که در هر سال تحصیلی ممکن است بنا به دلایل مختلف شانس ما برای قبولی در انتخاب رشته تغییر کند. عوامل زیر بر پذیرش ما در یک رشته تأثیرگذار است:

  • ظرفیت رشته‌ها
  • تعداد داوطلبان
  • سطح دشواری سوالات

مراحل و زمان‌بندی اعلام نتایج مجاز بودن

پس از برگزاری کنکور سراسری، معمولاً فرایندی طی می‌شود تا در نهایت نتایج اولیه کنکور یعنی درصد دروس و همچنین وضعیت مجاز یا مردود بودن داوطلبان اعلام شود. تا قبل از اعلام نتایج اولیه لازم است مراحل زیر توسط سازمان سنجش طی شود:

  • تصحیح اوراق شامل اسکن پاسخنامه‌ها و تصحیح آن توسط دستگاه‌های مخصوص
  • تعیین رتبه بر اساس نمرات کسب شده و ضرایب دروس
  • تعیین کارنامه اولیه بر اساس رتبه کسب شده توسط داوطلبان
  • اعلام نتایج اولیه و شروع انتخاب رشته بر اساس ظرفیت دانشگاه، تعداد داوطلبان و نتایج کارنامه‌ها. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم در همین نتایج اولیه مشخص می‌شود.

سازمان سنجش پس از طی کردن مراحل بالا و کنترل نهایی و دریافت گزارش‌های ناظران، در نهایت نتایج اولیه را اعلام می‌کند. معمولاً نتایج اولیه مجاز بودن یا فاقد انتخاب رشته مردود بودن داوطلبان در نیمه‌ی دوم مرداد یا هفته‌ی اول شهریور اعلام می‌شود. هر چند که هر ساله این تاریخ کمی متغیر است. اما زمان دقیق آن چند روز قبل از اعلام نتایج، توسط سازمان سنجش آموزش کشور اعلام می‌شود.

پس از اعلام نتایج اولیه، مدت زمان انتخاب رشته معمولاً حدود دو هفته است. و ما در این دو هفته فرصت داریم که انتخاب رشته کنیم. اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم باز هم می‌توانیم در رشته/دانشگاه‌های بدون کنکور ثبت نام کنیم. که موعد ثبت نام آن‌ها نیز به صورت جداگانه اعلام می‌شود.

مراحل و زمان‌بندی اعلام نتایج مجاز بودن

نحوه مشاهده کارنامه آزمون کارشناسی ارشد

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه راهکارهایی پیش روی ماست؟

همان طور که پیشتر گفتیم اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم هنوز همه درها به روی ما بسته نیست. و ما می‌توانیم از سه مسیر پیش رو یکی را انتخاب کنیم:

  • انتخاب رشته دانشگاه‌های بدون کنکور
  • تلاش مجدد برای کنکور سال بعد
  • رفتن به سربازی (برای آقایان) و بعد جذب فضای کار شدن

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم بهتر است پیش از هر کاری اول به ادامه مسیر بیاندیشیم و ببینیم که کدام راه به صلاح ماست. اگر از جمله افرادی هستیم که توان و طاقت یک سال پشت کنکور ماندن و درس خواندن در این مدت را نداریم بهتر است راه اول را پیش بگیریم. اما ممکن است بعضی از ما نسبت به کیفیت دانشگاه‌های بدون کنکور چندان خوش‌بین نباشیم و آینده خود را در دانشگاه‌های بهتری متصور شویم.

اگر توان ذهنی تمرکز و درس خواندن مجدد را داریم، بهتر است این راه را پیش بگیریم. چون در هر صورت گزینه‌ی انتخاب رشته‌ی دانشگاه‌های بدون کنکور همیشه روی میز است. بعضی از داوطلبان آقا هم ممکن است در سال دوم کنکور باشند. و به دلیل سربازی فرصت مجددی نداشته باشند. این افراد هم بهتر است گزینه اول را انتخاب کنند. یا اینکه راه سربازی را انتخاب کرده و بعد وارد بازار کار شوند.

مراجعه به مشاوره تحصیلی و استفاده از راهنمایی‌های آنان

اگر مجاز به انتخاب رشته نشده‌ایم یعنی جایی را اشتباه رفته‌ایم. مشاوره تحصیلی به ما کمک می‌کند تا بدانیم که باید چه کار کنیم. تلاش برای موفقیت در کنکور فقط به درس خواندن محدود نمی‌شود. فاکتورهای زیادی را باید در نظر بگیریم که مشاوران تحصیلی در این زمینه به کمک ما می‌آیند. مهمترین فاکتورهای موفقیت که باید از مشاور تحصیلی بخواهیم، این موارد است:

  • شناخت نقاط قوت و ضعف:

مشاور با ارزیابی دقیق از دانش و توان ما، نقاط قوت و ضعف ما را شناسایی می‌کند و برای بهبود عملکرد ما برنامه می‌چیند.

  • برنامه‌ریزی دقیق:

ما باید بر اساس توانایی و تسلطی که بر دروس داریم یک برنامه‌ریزی دقیق و واقع‌بینانه برای مطالعه داشته باشیم. مشاور به ما کمک می‌کند تا برای هر درس بتوانیم وقت و انرژی کافی اختصاص بدهیم.

  • انتخاب منابع مناسب:

استفاده از منابع مناسب و با کیفیت، تاثیر بسزایی در بهبود یادگیری و افزایش سرعت مطالعه ما دارد. منابع باید متناسب با هدف ما انتخاب شوند. برخی منابع برای یادگیری خوبند. برخی برای مرور و جمع‌بندی. و برخی برای آزمون و محک زدن. باید منابع را بر اساس نیاز انتخاب کنیم.

  • آموزش تکنیک‌های مطالعه موثر:

تکنیک‌ها باید سرعت و کیفیت مطالعه ما را تنظیم کنند.

ما باید یاد بگیریم موقع درس خواندن و آزمون دادن زمان را مدیریت کنیم. از این نظر باید به تکنیک‌های مشاور گوش بدهیم.

تغذیه سالم، ورزش و استراحت سهم به سزایی در بهبود تمرکز، افزایش انرژی، و کاهش استرس دارد. برای موفقیت در کنکور هر چیزی باید سر جای خودش باشد.

  • مشاوره روانشناسی:

برخی از ما ممکن است با مشکلات روحی و روانی دست و پنجه نرم کنیم یا دچار استرس، افسردگی و بی‌انگیزگی شویم. روانشناس در اینجا می‌تواند به ما کمک کند.

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم برای سال آینده چگونه برنامه‌ریزی کنیم

همیشه باید این را در ذهن داشته باشیم که سال بعد هم اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه کار کنیم. این حالت یاسی که داریم را می‌توانیم تبدیل به نیروی محرکه‌ای برای یک سال آینده خود کنیم. برای موفقیت باید از الان به فکر باشیم. و برای کنکور سال آینده برنامه‌ریزی کنیم. پس از جلسه با مشاور تحصیلی، یک زمان مشخص بگذارید. همه نقاط ضعف و قوت خود را بنویسید. از شکست‌ها درس بگیرید. و سعی کنید از تصمیمات کلان تا جزئی را مرور کنید و بر اساس آن یک برنامه‌ی جامع مدون کنید. با این کار می توانیم گام به گام به بهبود رتبه امیدوار باشیم.

راه‌های بهبود رتبه برای مجاز شدن در انتخاب رشته

باید حس ترس و تردید را کنار بگذاریم. دیگر نباید به این فکر کنیم که اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه می‌شود. باید برای بهبود رتبه و مجاز شدن در انتخاب رشته برای سال آینده از همین حالا باید عزممان را راسخ کنیم و 100 خودمان را بگذاریم. مهمترین راه های انتخاب رشته عبارتند از:

  • مطالعه‌ی موثر و برنامه ریزی درسی درست
  • استفاده از منابع و کتب کمک آموزشی کنکور
  • شرکت در کلاس‌ها و آزمون‌های آزمایشی

روش‌های مطالعه موثر و برنامه‌ریزی درسی

آزمون کنکور مثل یک ماراتون است. و ما باید انرژی‌مان را برای یک مسیر طولانی حفظ کنیم. برای این کار باید روش مطالعه‌ی خود را اصلاح کرده و برنامه درستی داشته باشیم. مهمترین فاکتورهایی که باید در درس خواندن رعایت کنیم عبارتند از:

  • ایجاد محیط مطالعه مناسب:

آماده کردن محیطی ساکت و بدون حواس‌پرتی برای مطالعه (در خانه، کتابخانه یا کمپ‌های مطالعه)

  • تقسیم‌بندی مطالب:
  • تقسیم درس‌ها به صورت جزئی‌تر و در نظر گرفتن زمانی برای مطالعه‌ی آن‌ها به شکلی متوازن
  • تست‌زنی مداوم:

باید توجه داشته باشیم اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم بخشی از آن به خاطر ضعف در تست‌زنی است. در کنار یادگیری باید وقتی را برای تست‌زنی بگذاریم. تا بتوانیم مطالبی را که یاد گرفته‌ایم تثبیت کرده و قوت و ضعفمان را بشناسیم.

مرور مطالب باید منظم باشد. تا بر محتوا مسلط شده و حضور ذهن بهتری پیدا کنیم.

  • استفاده از خلاصه نویسی:

خلاصه‌نویسی و نکته‌برداری با کمک نمودارها و جداول به ما در مرور و تثبیت مطالب کمک می‌کند.

  • مطالعه گروهی با دوستان:

داشتن دوستان هم راه در مطالعه، به ما انگیزه می‌دهد و می‌توانیم از هم یاد بگیریم.

استراحت هم مانند مطالعه باید جزئی از برنامه باشد تا در ماراتون کنکور خسته نشویم و نبازیم.

استفاده از منابع و کتاب‌ های کمک آموزشی

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم می‌توانیم از برخی منابع که سال قبل خریداری کرده‌ایم استفاده کنیم. اما باید توجه داشته باشیم که منابع و کتاب‌های کمک آموزشی کنکور انواع مختلفی دارند و هر یک با هدف خاصی تالیف شده است. باید در هر مرحله از آماده‌سازی برای کنکور از منابع و کتاب‌های مختص آن استفاده کنیم. استفاده از این منابع به ما اعتماد به نفس می‌دهد تا فوبیای «اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم» را از سر بیرون کنیم.

  • کتاب‌های مختص یادگیری با پوشش کامل سرفصل دروس: برای یادگیری سیر تا پیاز محتوای درسی و یادگیری عمیق مطالب.
  • کتاب‌های مرور و جمع‌بندی: شامل جزوات و خلاصه‌برداری‌ها برای مرور سریعتر مطالب.
  • کتاب‌های تست: برای تثبیت شدن مطالب، آشنایی با انواع سبک سوال، و بهبود سرعت و دقت در پاسخ‌گویی
  • کتاب‌های شبیه‌ساز کنکور: برای ارزیابی‌های نهایی و تسلط بر نقاط ضعف و قوت و آشنایی با فضای کنکور

شرکت در کلاس‌ ها و آزمون‌ های آزمایشی

پس از یادگیری، مرور و تسلط بر محتوا، حالا وقت آن است که خودمان را ارزیابی کنیم و سطحمان را با دیگران مقایسه کنیم. برای این کار می‌توانیم در آزمون‌های آزمایشی کنکور (مثل قلمچی، گزینه ۲، سنجش و…) شرکت کنیم. شرکت در این آزمون‌ها از چند جهت به ما کمک می‌کند:

  • آشنا شدن با ساختار و نوع آزمون کنکور سراسری
  • یادگیری مدیریت زمان در شرایط مختلف آزمون
  • شناسایی نقاط ضعف از طریق تحلیل آزمون‌ها
  • افزایش تدریجی اعتماد به نفس با بهبود رتبه و عملکرد
  • ارزیابی میزان پیشرفت‌مان نسبت به نتایج قبلی خودمان و سایر رقبا

تاثیر مشاوره تحصیلی در فرآیند انتخاب رشته

مشاوره تحصیلی تأثیر زیادی در فرایند انتخاب رشته دارد. انتخاب رشته صرفاً پر کردن چند کد رشته/محل و ثبت آن در سامانه نیست. برای انتخاب رشته به تجربه، دقت نظر و دانش زیادی نیاز است. ما اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم هم مشاور باید بتواند راه‌حل‌های جایگزین پیش روی ما بگذارد.

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، از کجا بفهمیم مجاز به انتخاب رشته هستیم، فاقد انتخاب رشته یعنی چه، فاقد انتخاب رشته مردود

مشاور تحصیلی می‌تواند به روش‌های زیر در فرایند انتخاب رشته به ما کمک کند:

  • کمک به شناسایی استعدادها و علایق و ویژگی‌های شخصیتی از طریق آزمون تیپ شخصیتی
  • معرفی دقیق در خصوص دانشگاه‌ها و رشته‌ها
  • افزایش اعتماد به نفس از طریق ایجاد فضای حمایتی و ارائه‌ی ایده‌های دلگرم کننده
  • کاهش اضطراب و سردرگمی از طریق از بین بردن ابهامات و سردرگمی‌ها
  • بررسی بازار کار و آینده شغلی رشته‌ها
  • کمک به تصمیم‌گیری در اولویت‌بندی‌ها و جمع‌بندی

نقش مشاوران تحصیلی در هدایت داوطلبان

برای انتخاب رشته کنکور، استفاه از تجربیات دوستان، آشنایان و معلمان همگی یاری‌رسان است. اما هیچ یک از آن‌ها اشراف یک مشاور تحصیلی را در انتخاب رشته ندارند. مشاوران انتخاب رشته، از شرایط خاص هر رشته، انواع سهمیه‌ها، رتبه‌های مجاز به انتخاب رشته و مواردی از این دست، اطلاعات کامل دارند. و با کمک تکنیک‌ها و نرم‌افزارهای جدید فرایند انتخاب رشته و هدایت داوطلبان را تسهیل می‌کنند.

استفاده از تجربیات مشاوران در انتخاب رشته

برای بهره‌گیری از تجربه‌ی مشاوران باید گوش شنوا داشته باشیم. باید ذهن‌مان را باز نگه داریم. از پیش داوری در خصوص رشته‌ها و دانشگاه‌ها اجتناب کنیم. و حتی اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، همچنان امیدمان را حفظ کنیم.

برخی از والدین بدون شناخت فرزندشان یا اقتضائات یک رشته، صرفاً بر اساس جوّ جامعه، به فرزندشان فشار می‌آورند که باید فلان رشته را بخوانند. این دسته از والدین، حتی از مشورت با بهترین مشاوران هم هیچ نتیجه‌ای نخواهند گرفت. چون فقط حرف خودشان مهم است. پس برای استفاده از مشاور حتماً باید انعطاف‌پذیر باشیم و پیش‌داوری نکنیم.

موفقیت در انتخاب رشته و ورود به دانشگاه

موفقیت در انتخاب رشته و ورود به دانشگاه رمز مشخصی دارد. حتی اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم هنوز هم شانس قبولی داریم. باید شرایط خودمان را در نظر بگیریم. همه‌ی تلاشمان را بکنیم. و در نهایت به مشاوره انتخاب رشته اعتماد داشته باشیم. برای یک انتخاب رشته‌ی هوشمندانه باید به نکات زیر توجه داشت:

نکات کلیدی برای انتخاب رشته هوشمندانه

برای یک انتخاب هوشمندانه باید جمیع موارد را در نظر گرفت. برای یک انتخاب هوشمندانه لازم است به نکات زیر توجه کنیم. عدم توجه به هر یک از نکات می‌تواند، یک انتخاب نادرست و نامناسب را برای ما رقم بزند.

توجه به علایق، استعداد‌ها، مهارت‌ها و روحیات و ویژگی‌های شخصیتی (شناسایی این ویژگی‌ها از طریق آزمون‌های شخصیت‌شناسی و استعدادیابی.

  • شناخت رشته‌ها

آشنایی با شرایط علمی و امکانات دانشگاه‌ها و رشته‌های آن‌ها، بازار کار هر رشته، درآمد و آینده شغلی، شرایط فرهنگی و اجتماعی شهر محل تحصیل.

  • آشنایی با ظرفیت‌پذیرش و سهمیه‌ها

آشنایی با جدید‌ترین تغییرات، انواع سهمیه‌های مناطق، شاهد، ایثارگر و…، شرایط قبولی آخرین رتبه مجاز، اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم آنگاه نیاز به شناخت رشته‌های بدون کنکور.

  • اولویت‌بندی رشته‌ها

مشاوره و تصمیم‌گیری صحیح برای تعیین اولویت‌بندی‌ها کاربرد بسیار زیادی دارد.

نکات کلیدی انتخاب رشته، اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، رتبه مجاز انتخاب رشته

بررسی اولویت‌ها و علاقه‌مندی‌ها

اولویت‌بندی و تشخیص صحیح اولویت‌های داوطلب مهمترین مرحله از انتخاب رشته است. چون نتیجه‌ی اولویت‌ها می‌شود همان لیست نهایی انتخاب‌رشته‌ها. اولویت‌بندی ما می‌تواند بر اساس شرایط مختلف تغییر کند. یعنی بر اساس اولویت‌ها ممکن است، ما و یک داوطلب دیگر با یک رتبه، به دو رشته‌ی کاملا متفاوت برویم.

  • انتخاب بر اساس محل زندگی

برای برخی داوطلبان شهر محل تحصیل مهم‌تر از رشته است. چون داوطلب و خانواده ممکن است وابستگی زیادی به هم داشته باشند. یا بنا به شرایط امکان تحصیل در شهر دیگری نباشد. برای این جور افراد باید بر اساس رتبه، بهترین رشته‌ای که در آن شهر می‌توان انتخاب کرد را برگزید.

  • انتخاب بر اساس رشته

برای برخی رشته مهمتر است تا شهر. مثلاً اگر ما بخواهیم در هر صورت در رشته‌ی مهندسی کامپیوتر ادامه تحصیل دهیم، آنگاه باید بهترین دانشگاه و شهر را متناسب با رتبه‌مان انتخاب کنیم.

  • انتخاب بر اساس بازار کار

برای بعضی‌ها هم بازار کار و درآمد مهمتر است. در این صورت باید بهترین دانشگاه از نظر فرصت‌های شغلی را انتخاب کرد.

همه مواردی که گفته شد برای شرایطی بود که ما مجاز به انتخاب رشته شده باشیم. اگر ما مجاز به انتخاب رشته نشویم یا فاقد انتخاب رشته مردود شده باشیم آنگاه باید بر اساس انتخاب‌های محدودی که باقیمانده ثبت نام کنیم. که در بالا در خصوص آن صحبت کردیم.

انتخاب رشته‌های متناسب با رتبه و شرایط فردی

اگر همه‌ی موارد بالا را رعایت کرده باشیم نباید نگران این باشیم که اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه کار کنیم. اگر رتبه‌ی خوبی آورده باشیم باید بر اساس شرایط اقتصادی، علمی، فرهنگی، استعدادها و در نهایت مشورت گرفتن از مشاور انتخاب رشته اقدام به گزینش بهترین انتخاب‌ها کنیم.

نتیجه گیری اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم دو راه پیش روی ماست. یا از میان دانشگاه‌های بدون کنکور اقدام به انتخاب رشته کنیم. یا یک بار دیگر برای قبولی در کنکور و کسب رتبه‌های خوب اقدام کنیم.

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم و قصد ادامه تحصیل داشته باشیم، بهترین راه مراجعه به مشاور انتخاب رشته و استفاده از تجربیات او برای انتخاب بهترین گزینه‌ها و استفاده از سهمیه‌هاست.

در نهایت باید گفت که اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم، آخر دنیا نیست. می‌توانیم وارد بازار کار شویم و با کسب تجربه زیر نظر متخصصان، به صورت تجربی کسب و کار خود را راه‌اندازی کنیم و شغل پردرآمدی داشته باشیم. پس هیچ بن بستی وجود ندارد. باید تلاش کرد.

برای دانلود PDF مقاله اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم کلیک کنید.

به این پست امتیاز دهید

آیا اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم می‌توانیم در دانشگاه قبول شویم؟

بله. می‌توان در دانشگاه‌های بدون کنکور ثبت نام کرد.

از کجا بفهمیم مجاز به انتخاب رشته هستیم؟

در کارنامه اولیه کنکور سراسری، در بخش وضعیت مجاز به انتخاب رشته، مشخص شده است که داوطلب در چه دانشگاه‌هایی (غیرانتفاعی، روزانه، نوبت دوم، پیام نور و …) مجاز به انتخاب رشته شده است.

اگر مجاز به انتخاب رشته نشویم چه باید کرد؟

سه راه پیش رو داریم: ۱. انتخاب رشته در دانشگاه‌های بدون کنکور. ۲. تلاش مجدد برای یک سال دیگر. ۳. ورود به بازار کار و کسب تجربه و درآمدزایی

source

توسط funkhabari.ir