اگر میخواهید بدانید کدام سوره دو بسم الله دارد و کدام سوره بسم الله ندارد، این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
کدام سوره دو بسم الله دارد؟ چرا؟ و کدام سوره بسم الله ندارد؟
قرآن کریم معجزه ای است برای کسانی که ایمان آورده اند. در آن اشاره به موضوعاتی شده است که بسیاری از آنها برای انسان ناشناخته بوده و حتی هنوز هم ناشناخته هستند. این کتاب آسمانی حاوی رمز و رازی بین خداوند و بندگانی است که کتابش را درک کردند. هر یک از این رموز دلایلی نهفته دارد. از جمله سوره های قرآن که بسم الله الرحمان الرحیم ندارد یا دو این آیه دو بار آمده است. در ادامه میگوییم کدام سوره دو بسم الله دارد؟ چرا؟ و کدام سوره بسم الله ندارد؟
همچنین بخوانید: سوره الم نشرح
کدام سوره دو بسم الله دارد؟ چرا؟
تنها سوره ای از قرآن کریم که دو بسم الله دارد، سوره نمل است که ابتدای سوره با بسم الله شروع می شود و بار دوم در آیه 30 ذکر شده است که آیهای مربوط به حضرت سلیمان است و بسم الله الرحمن الرحیم است. در این بخش از سوره نمل به نامه ای اشاره شده است که حضرت سلیمان به بلقیس نوشته است و آن را با بسم الله الرحمن الرحیم شروع کرده است.
سوره نمل در مکه بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شده است یعنی سوره ای مکی است و تعداد آیات آن 93 و ترتیب نزول آن در قرآن 27 است.
سوره نمل یکی از این دو سوره محسوب می شود و بین سوره شعراء و قصص قرار دارد و شامل داستان های متعددی از قرآن است که از آن جمله می توان به داستان حضرت سلیمان اشاره کرد. در مضمون سوره نمل نیز مانند اکثر سوره های مکی حول محور توحید خداوند و تحکیم ایمان و اثبات معاد و جاودانگی میچرخد و از داستان های پیامبران برای عبرت گیری صحبت می کند.
در بخشی از این سوره آیهای وجود دارد که مضمون آن به این ترتیب است: «و سلام بر بندگانش که برگزیده است» به این معناست که این آیه منظور از اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله بود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در جنگ بدر سوره نمل را ذکر کرد و فرمود: آیا آنچه را که پروردگارت وعده داده بود یافتی. درست است، سپس آیه 81 این سوره را خواندند به این معنا: و تو هرگز نتوانی که (این) کوران (باطن) را از گمراهیشان هدایت کنی، تنها آنان که به آیات ما ایمان میآورند و تسلیم امر ما هستند تو آنها را میتوانی سخن بشنوانی (و به راه حق هدایت کنی).
از جمله دیگر داستانهای انبیا که در سوره نمل ذکر شده، داستان حضرت موسی علیه السلام است که پروردگارش او را ندا داد که خداوند متعال فرمود: «ای موسی، همانا من خدای توانا و حکیم هستم. ”
در سوره نمل به داستان حضرت سلیمان، ملکه بلقیس و گفتگوی هدهد با مولای ما سلیمان را ذکر کرده است. و همچنین به گفتگوی مورچه با حضرت سلیمان نیز در سوره نمل اشاره شده است که خداوند متعال می فرماید: «تا زمانی که به وادی مورچه ها رسیدند، مورچه ای گفت: ای مورچه ها وارد خانه های خود شوید که سلیمان و جنیان. شما را هلاک کنید و این در حالی است که آنها نمی دانند.
همچنین بخوانید: سوره آیت الکرسی
کدام سوره بسم الله ندارد؟
تنها سوره ای از قرآن که بسم الله ندارد، سوره توبه است. در شروع نشدن سوره توبه با بسم الله در برخی منابع به دو علت اشاره شده است:
در قرآن کریم آشکار است که قبل از سوره مبارکه توبه این مطلب را به یکی از دو دلیل نسبت می دهند اول است؛
سوره توبه به عنوان مکمل سوره انفال آمده است. در برخی کتب دینی آمده است که با وجود فاصله زیاد بین نزول این دو سوره، بین آیات سوره توبه و انفال شباهت دیدم، اما پیامبر صلی الله علیه و آله به او اشاره نکرد که آیا این دو سوره هستند یا خیر. یک سوره یا دو سوره، پس آنها را و پشت سر هم گذاشت و با بسم الله جدا نکرد.
اما علت دیگر بسم الله نداشتن سوره توبه را مربوط به محتوای آن میدانند. همان چیزی است که علما به آن اشاره کرده اند که سوره توبه رسوایی ها و جنایات منافقان را ذکر می کند و خداوند آنها را به عذاب تهدید می کند و از جنگ صحبت می کند. پس شایسته نبود که با ذکر صفات رحمت خداوند متعال یعنی “بسم الله” شروع شود و سپس مستقیماً به شدت در مبارزه با دشمنان خدا آیاتی آورده شود، پس شایسته تر بود که در ابتدا بسم الله گفته نشود.
سوره توبه اما در دوره های متوالی بر پیامبر (ص) نازل شده و در موضوعات خود به صحبت از منافقین و اعمال آنها پرداخته است. آنها می کوشند صفوف مؤمنان را متزلزل کنند و آنها را ناامید کنند. در میان آنان مؤمنان و در میان آنان منافقانند و در میان آنان بادیه نشینانی هستند که در بیابان زندگی می کنند و در گفتار و عمل خشن و بی ادب هستند سپس خداوند قانون اساسی را در دست مؤمنان قرار می دهد رفتار با کافران و منافقان بر اساس شریعت او و به آنچه او را خشنود می کند. علاوه بر آیات دیگری در این سوره وجود دارد که به برخی از جزئیات وقایع رخ داده بین مسلمانان و منافقان اشاره شده است.
همچنین بخوانید: سوره زلزال
سخن آخر
در این مطلب از آلامتو به این موضوع اشاره کردیم که کدام سوره دو بسم الله دارد و چرا و کدام سوره بسم الله ندارد. امیدواریم این مطلب برای شما همراهان مفید بوده باشد.
source