راهنماتو-آدم هر جا که پا میگذارد، غم و اندوه نیز به دنبالش میرود. تعجبآور است که با وجود پیشرفت تکنولوژی و گردهماییهای اجتماعی، انسانهای بیشتری احساس میکنند که در میان مشکلات و گرفتاریهای زندگی در حال له شدن هستند. هر چه باشد، به نظر میرسد که احساس تنهایی دارد بدتر میشود. اما قرار نیست که این احساس ماندگار و دائمی شود.
به گزارش راهنماتو، اگر آدمها تمایل دارند که احساس رضایت و خشنودی بیشتری از زندگی داشته باشند، لازم است که برخی از عادتهای سنتی گذشته را زنده کنند. از ارتباط بیشتر با دوستان و خانواده گرفته تا پرورش گل و گیاه، روشهای زیادی برای دعوت کردن شادی بیشتر به زندگی وجود دارد. در این مقاله از راهنماتو این عادات را با شما در میان گذاشتهایم.
1.چرت بعدازظهر
باور کنید یا نه، خوابیدن یکی از قدرتمندترین ابزاری است که اگر به درستی از آن استفاده کنیم، شادی بیشتری در زندگیمان احساس میکنیم. ما نیاز داریم که چرتهای کوتاه بعدازظهر را دوباره به زندگی برگردانیم. مطالعهای که در نشریه پزشکی خواب منتشر شده است، نشان میدهد که هر چه کیفیت خواب افراد بهتر باشد، سلامت روانی و ذهنیشان نیز بهتر خواهد شد. یک مطالعه دیگر که در سال 2023 انجام شد، عادت خواب 3200 نفر بزرگسال را در اسپانیا، جایی که هنوز خواب قیلوله در آن رواج دارد، بررسی کرد. این مطالعه به این نتیجه رسید که افرادی که 30دقیقه خوابیده بودند، 21درصد کمتر دچار فشار خون بالا بودند. مطالعه دیگری که در سال 2018 نشان داد که چرت نیمروزی میتواند به ثبات احساسی و عاطفی افراد کمک کند. معروف است که آلبرت اینشتین هم وسط روز چرتهای کوتاهی میزده اما مطمئن میشده که این چرتها خیلی طولانی نشوند. امتحانش کنید. اما سعی کنید زیر 30 دقیقه باشد که دچار گیجی نشوید.
2.صبح زود بیدار شدن و آغاز کار کردن در ساعات اولیه
سحرخیزی واقعاً برای بعضیها میتواند منبع شادی باشد. صبح زود بیدار شدن فواید زیادی دارد. بر طبق مطالعهای که در سال 2013 انجام شد، آدمهایی که دیرتر از خواب بیدار میشدند، بیشتر احتمال داشت که دچار افسردگی و اضطراب شوند. در همین مطالعه مشخص شد که آنهایی که برنامه خوابشان را تغییر دادند تا 2ساعت زودتر از قبل بیدار شوند، سطح افسردگی و اضطرابشان کاهش پیدا کرد. آنها میگفتند که صبح زود بیدار شدن همیشه کار آسانی نیست. اما، اگر شخصی بتواند حتی 30دقیقه زودتر از قبل از خواب بیدار شود، فواید آن را خواهد دید.
3.کمتر خرج کردن برای چیزهایی که صرفاً جنبه مادی دارند
در جهان مدرن، پول خرج کردن بسیار وسوسهکننده است. اگر چرخی در شبکههای اجتماعی بزنید، متوجه میشوید که جهان پر از اشیاء و گجتها و لباسهای ترندی است که دوست دارید همهشان مال شما باشد. اگر فکر میکنید که با خرید کردن بیشتر، احساس خوشحالیتان افزایش پیدا میکند، یک خبر بد برایتان داریم. مطالعهای که در نشریه روانشناسی اجتماعی تجربی، منتشر شده است، نشان میدهد که پول خرج کردن برای خریدهای مادی، حقیقتاً در درازمدت باعث خوشحالتر شدن افراد نمیشود. بلکه، پول خرج کردن برای تجربههاست که باعث میشود سطح خوشحالی بیشتر شود. پس از وسوسه خریدهای زیادی دست بردارید و سعی کنید این پول را صرف تجربه کسب کردن کنید. مهارت یاد بگیرید، سفر کنید و ….
4.به سختی افتادن برای کمک به یک غریبه
این روزها چه کسی حاضر است برای کمک به یک غریبه خودش را به آب و آتش بزند؟ و هیچ کسی هم شما را برای اینکه چنین عادتی ندارید، مقصر نمیداند. اگر واقعبین باشیم، جهان نسبت به قبل خطرناکتر شده است. متأسفانه، به دلیل خطرف اغلب آدمها سعی میکنند که در کمک کردن به دیگران، احتیاط کنند. اما اگر آدمها بتوانند دست یاری به سمت غریبهها دراز کنند، هر چند که این کمکها کوچک و ناچیز باشد، تأثیرات قابل توجه آن را در زندگیشان مشاهده میکنند. مطالعهای که در نشریه پزشکی رفتاری منتشر شده است، نشان میدهد که آدمهایی که به دیگران کمک کرده بودند، استرسشان کاهش و احساس کسب پاداششان افزایش یافته بود. اینها در کنار هم باعث شده بود که نسبت به دیگران که کمکی به کسی نکرده بودند، شادی بیشتری احساس کنند.
5.آشپزی از صفر
با توجه به شلوغتر شدن برنامههای زندگی همه، به نظر نمیرسد که آشپزی کردن هر روز کاری عملی باشد. اغلب آدمها بعد از یک روز کاری پرمشغله، نمیروند توی صف خرید بایستند. اما تحقیقات نشان میدهد که کسانی که از صفر در خانه آشپزی کرده بودند و همه چیز را برای تهیه غذا خودشان آماده کرده بودند، اولاً کالری کمتری دریافت کرده و رژیم غذایی سالمتری داشتند و ثانیاً احساس خوشحالی بیشتری داشتند. رسیدن به این نقطه با توجه به مشغله کاری و خستگی بسیار سخت است. اما اگر هدف کسی برگرداندن حس خوشحالی به زندگی است، پیشنهاد میشود که آشپزی در خانه را به یکی از الویتهایش تبدیل کند. میشود از وسایل آشپزی مثل ابزارهای مدرن زودپز یا پلوپز نیز استفاده کرد تا فشار کمتری در آشپزی احساس کرد. بهرحال هر شکلی از آشپزی در خانه از خرید غذاهای آماده از بیرون بهتر است.
6.نگهداری از یک باغچه
باغبانی در روزهایی که تکنولوژی به سرعت رو به پیشرفت است، عقیده عجیبی به نظر میرسد. حتی ممکن است برای بعضیها منبع استرس باشد. به نظر میرسد چنین عادتی در جهان امروز بیفایده و از مد افتاده باشد. اما اگر هدفتان خوشحالی بیشتر است، سعی کنید از گل و گیاه نگهداری و مراقبت کنید. این سرگرمی میتواند روی سلامتی روانی و ذهنی اثری بسیار مثبت داشته باشد.
مطالعهای که در نشریه پزشکی بالینی منتشر شد، نشان داد که قرار گرفتن در معرض نور خورشید فشار خون را پایین میآورد و ویتامین دی را افزایش میدهد. کار کردن در باغچه نیز به قویتر شدن فیزیک و به تأخیر انداختن علائم فراموشی کمک میکند. حتی در آپارتمان هم میتوانید گل و گیاه نگهداری کنید و از موهبت آن ها بهرهمند شوید.
7.خاطرهنویسی روزمره
خاطرهنویسی ممکن است خیلی از مد افتاده به نظر برسد. هر چه باشد، این روزها دیگر اغلب آدمها گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی دارند. بهترین راه برای بیان احساسات خود شاید این باشد که یک پست درباره چگونگی گذران روزمرگی در اینستاگرام بگذارند، نه؟
حقیقت این است که آدمها در به اشتراکگذاری احساسات و عواطفشان با غریبهها خیلی راحت شدهاند. بنابراین، دیگر نیازی نمیبینند که با خودشان خلوت و درد دل کنند. این خوب نیست. بر طبق مطالعهای که توسط مرکز پزشکی دانشگاه روچستر انجام شده است، خاطرهنویسی میتواند به سلامت ذهنی و روانی کمک کند و استرس را کاهش بدهد. علاوه بر آن، میتواند به حل مسائل و حل کردن افکار و تجربههای منفی نیز کمک کند.
8.شکرگزاری روزمره
یکی از عاداتی که خیلیها دیگر فراموشش کردهاند، شکرگذاری است. دانشگاه هارواد به این نتیجه رسیده است که شکرگزاری به آدمها کمک میکند که احساس مثبتتری پیدا کنند و سلامتی روانیشان بهبود پیدا کند. علاوه بر آن، میتواند باعث ایجاد پیوند قویتر با دوستان و روابط شود. بیان قدردانی و شکرگزاری همیشه آسان نیست. هر چه باشد، آدمها این روزها دیدن ابعاد مثبت زندگی خیلی سخت شده است. اینکه در ذهنمان از آدمها تشکر کنیم، هر روز در خاطرهنویسیمان قدردانی اتفاقات خوشایند آن روز باشیم و همینطور مدیتیشن، راههایی هستند که میتوانند به بهتر شدن روزمرگی و شادیمان کمک کنند.
9.سهیم شدن غذا با دیگران
یکی از عادات قدیمی آدمها که باید دوباره احیا شود تا زندگی شادتر شود، سهیم شدن غذا با دیگران است. اغلب آدمها میدانند که وقتگذراندن با دوستان و خانواده برای تحکیم پیوندها و خلق لحظات شاد، ضروری است. اما، آنها یادشان رفته که این روزها این اتفاقات چقدر به ندرت رخ میدهند.
مطالعهای که توسط بنیان موسسه بازاریابی غذا در آمریکا انجام شد، نشان داد که درحالیکه 84درصد از والدین موافق بودند که غذا خوردن با هم بسیار مهم است، فقط 50درصد از آنها حقیقتاً چنین عادتی را رعایت میکردند. قرار نیست که هر روز این اتفاق بیفتد. اما آشپزی کردن با هم و جدا غذا خوردن، غذا خوردن با هم 4روز در هفته یا صرفاً غذا خوردن با یک دوست، اشکالی از معاشرت است که برای سلامتی و شادی افراد مهم است.
معاشرت به اندازه غذا، آب و سرپناه مهم است. بنابراین، از این عادت نگذرید و گاهی در هفته برای غذا خوردن با خانواده و دوستان وفق بگذارید.
10.اوقات بدون تکنولوژی
قطعاً بارها قبلاً شنیدهاید که کنار گذاشتن تکنولوژی در ساعات و اوقاتی در هفته برای سلامتیتان مفید است. بعضیها دیگر زیاد از حد به تکنولوژی عادت کردهاند. اگر موقع صرف غذا یا استفاده از توالت گوشی دستتان است و دارید ویدیو تماشا میکنید، یعنی وقتش رسیده که در مورد این عادت مخرب تجدید نظر کنید. خیلی از مهارتهای ما با استفاده بیش از اندازه از تکنولوژی تخریب شده. مثلا دیگر به ندرت قادر به نقشهخوانی هستیم.
وابستگی به تکنولوژی، علاوه بر آنکه منجر به انزوای آدمها می شود، باعث میشود که افراد دچار فرسودگی و خستگی شوند. باید راهی پیدا کنیم که بدون قطع اتصال با دنیای اطراف ساعاتی در روز را بدون تکنولوژی سر کنیم.
11.جشن گرفتن موفقیتهای کوچک دوستان و خانواده
چرا بهانههای کوچک برای جشن گرفتن را فراموش کردهایم؟ به نظر میرسد که این روزها آنقدر سطح مقایسه خود با دیگران در رسانههای اجتماعی افزایش یافته است که آدمها دیگر حتی از فارغالتحصیلی از کالج نیز خوشحال نمیشوند. اینها بهانه های کوچکی برای کنار هم بودن هستند. اگر شغل تازهای پیدا کرده اید، اگر از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاید، تولد کسی است، کسی مادر شده است یا هر اتفاق خوشحالکننده کوچکی برای کسی افتاده است، آن را بهانه ای کنید که دور هم جشن بگیرید.
شما با این کار اهمیت لحظهها را یادآوری میکنید. علاوه بر آن، به خودتان و دیگران یادآوری میکنید که «همین لحظه کوچک»، از آن چیزی که فکر میکردید و فکر میکردند، مهمتر است.
source