احتمالاً شما هم شنیده‌اید که فیروزآبادی، دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی در گفت‌وگویی می‌گوید:« استارلینک هنگام عبور از آسمان چین، تمام ماهواره‌های خود را خاموش می‌کند و پس از عبور از خاک چین دوباره آن‌ها را روشن می‌کند.» به گفته او این اقدام به دلیل وزن و قدرت چین در نظام جهانی است و نشان‌دهنده نیاز به تقویت موقعیت خود در برابر این کشور است و به نظر می‌رسد که چینی‌ها با مذاکره به این نتیجه نرسیده‌اند، بلکه به دلیل قدرت خود توانسته‌اند این کار را انجام دهند.

مورد جالب اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران و چین

خاموش شدن ماهواره‌های استارلینک، آن‌هم زمانی که سراسر جو کره زمین را فراگرفته‌اند، گزاره عجیبی به نظر می‌رسد. روزی نیست که از ایلان ماسک و اقدامات و توافق‌هایش حرفی نشنویم و اکنون دیگر کمتر کشوری وجود دارد که از اینترنت ماهواره‌های استارلینک اسپیس ایکس استفاده نکند.

حتی در کشور خودمان هم باوجود ممنوعیت‌ها، طبق آخرین گزارش انجمن الکترونیک روند استفاده از اینترنت استارلینک در یک سال گذشته در ایران افزایش ۲۰ برابری داشته است و ۳۰ هزار نفر در ایران از این اینترنت استفاده می‌کنند. در این شرایط جهانی، اینکه «آیا چین واقعاً کاری کرده است که استارلینک ماهواره‌های خود را هنگام عبور از این کشور خاموش کند؟» و اینکه «آیا چنین امکانی ازنظر وجود دارد؟»، سؤالی بود که برای پاسخ به آن با آرین اقبال، کارشناس شبکه در خبرآنلاین به گفت‌وگو پرداختم.

این کارشناس شبکه در ابتدا گفت:«حرف آقای فیروزآبادی که می‌گویند استارلینک در چین سرویس نمی‌دهد به‌طورکلی درست است؛ اما اینکه می‌گویند استارلینک ماهواره‌ها را خاموش می‌کند و چین از طریق مذاکره به این دست پیدا نکرده و از روش‌های دیگر  به این دستاوردها رسیده است، حرف دقیقی نیست.»

استارلینک ماهواره‌ها را خاموش نمی‌کند، از بالای چین هم عبور می‌کند و روشن است، عملیاتی است و می‌تواند سرویس دهد، اما سرویس نمی‌دهد. یعنی این اتفاق از جنس پالیسی است که استارلینک اعمال کرده است.

این کارشناس شبکه گفت:«شما یک بحث برای خرید و فعال‌سازی استارلینک دارید و یک بحث دیگر برای استفاده استارلینک خارج از منطقه‌ای که آن را خریده‌اید دارید. طبیعتاً استارلینک درجایی مثل ایران یا چین فروش ندارد. شما اگر به‌عنوان یک فرد ایرانی یا چینی بخواهید استارلینک بخرید باید به کشور ثالثی بروید و آن را بخرید، یا باید در آن کشور ثالث هویت داشته باشید، خرید عادی انجام دهید و یا از مشخصات فرد دیگری استفاده کنید. استارلینک‌هایی که به ایران می‌آیند هم معمولاً از این طریق است و لیست قیمت آن در کشورهای مختلف بررسی می‌شود تا ببینند کدام کشور ارزان‌تر است تا درنهایت با مشخصاتی که با آن کشور تطبیق داده می‌شود فعال‌سازی شده و در ایران استفاده شود.»

آرین اقبال بابیان اینکه برقراری استارلینک در ایران یک استثنا است، گفت:«در مورد ایران ماجرایی وجود دارد که گویا استارلینک باوجوداینکه با رگلاتوری محلی هماهنگ نکرده است، کار می‌کند. این موضع رسمی اسپیس ایکس نیست و یک استثنا است، به این معنا که اسپیس ایکس تصمیم گرفته است که استارلینک را صرف‌نظر از همکاری با دولت ایران فعال کند و اجازه دهد مردم از آن رومینگ استفاده کنند، حال یا از ایستگاه‌های زمینی اطراف ایران استفاده می‌کند و یا از همان ارتباط لیزری فضا استفاده می‌کند.»

در مورد چین این استثنا وجود ندارد، به این خاطر که چین یک قدرت بین‌المللی اقتصادی است و این اصل نیز شناخته‌شده است، ارتباطات مالی سنگینی نیز با آمریکا دارد و طبیعتاً می‌تواند مذاکره کند و چیزی که می‌خواهد را به دست آورد.

او تأکید کرد:« در چین فروش استارلینک امکان‌پذیر نیست و دولت چین تائید نکرده است، از طرفی استارلینک هم سرویس نمی‌دهد. اتفاقی که می‌افتد این است که وقتی ماهواره استارلینک از بالای چین عبور می‌کند، با تصمیم و پالیسی، صرفاً سرویس نمی‌دهد نه اینکه ماهواره را خاموش کند، کار می‌کند و فقط به دستگاه‌هایی که در چین باشند سرویس نمی‌دهد.»

او در رابطه با ایده اصلی عدم فعالیت استارلینک در چین گفت:« ایده کلی اسپیس ایکس این است که در چین‌ نمی‌توانند استارلینک بخرند، پس استارلینک منطقه چین نداریم. اگر از هرجای دنیا حرکت کنید و وارد چین شوید، دستگاه شما در چین سرویس نمی‌دهد و باید از خود پروایدرهای چینی برای این کار استفاده کنید. چین هم خودش منظومه خود را می‌فرستد و طبق معمول که می‌خواهد همه‌چیز را برای خود، ملی کند و متعلق به حذب خود کند، این فرآیند را نمی‌خواهد با استارلینک پیش ببرد.»

source

توسط funkhabari.ir