توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس که دربردارنده تبادل اسرا نیز هست، نهایی شد و از یکشنبه آینده، ۱۹ ژانویه، اجرایی می شود.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، خلیل الحیه، عضو دفتر سیاسی حماس، توافق آتشبس را نقطه عطفی در درگیریهای این گروه با اسرائیل توصیف کرد. او تأکید کرد که اسرائیل در دستیابی به اهداف خود در جنگ غزه، از جمله حذف حماس و تغییر شرایط منطقه، شکست خورده است. الحیه همچنین از حمایت کشورهای ترکیه، روسیه، چین، آفریقای جنوبی و الجزایر قدردانی کرد و وعده بازسازی غزه را داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در حساب شبکه اجتماعی خود خبر توافق آتشبس را اعلام کرد و این دستاورد را نتیجه «پیروزی تاریخی» خود در انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ دانست. او گفت: «این توافق حماسی تنها به لطف موفقیت تاریخی ما ممکن شد.»
جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد که توافق آتشبس و تبادل اسرا با تلاشهای مشترک آمریکا، مصر و قطر به ثمر رسید. او ابراز امیدواری کرد که این توافق زمینهای برای صلح پایدار در منطقه باشد. بایدن همچنین از تسریع ارسال کمکهای انسانی به غزه استقبال کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، با استقبال از توافق آتشبس میان حماس و اسرائیل، آن را گامی مثبت در جهت پایان دادن به بحران غزه توصیف کرد. او همچنین بر لزوم کمکرسانی فوری به مردم غزه تأکید کرد.
قطر و مصر بهعنوان میانجیهای اصلی مذاکرات، از دستیابی به این توافق ابراز رضایت کردند. محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه قطر، تأکید کرد که اجرای این توافق ۴۲ روز به طول خواهد انجامید و در مرحله نخست ۳۳ اسرائیلی توسط حماس آزاد خواهند شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، از این توافق استقبال کرد و خواستار اجرای کامل آن شد. او همچنین از طرفین خواست تا برای پایان دادن به اشغالگری و دستیابی به راهحل دو دولتی تلاش کنند.
این توافق که با استقبال گسترده بینالمللی مواجه شده، امیدها برای کاهش تنشها و بازگشت صلح به منطقه را افزایش داده است.
اتحادیه اروپا و سازمانهای بینالمللی از توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس استقبال کردند.رئیس کمیسیون اروپا، اورزولا فون در لاین، در پیامی اعلام کرد که این توافق، امید را به منطقهای بازمیگرداند که مدتها درگیر رنج بوده است. او خواستار اجرای کامل این توافق بهعنوان گامی بهسوی ثبات پایدار شد.کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، نیز این توافق را تحولی مثبت دانست و تأکید کرد که زمان اجرای این توافق برای آزادسازی تمام اسرا، کمک به مردم غزه و منطقه فرا رسیده است.
در اسرائیل نیز مقامات از جمله یائیر لاپید، رهبر حزب مخالف “آیندهای هست”، بنی گانتز، وزیر سابق دفاع، و تعدادی از وزرای کابینه، از این توافق استقبال کردند. با وجود استقبالها، گروهها و مقامات دیگری نیز انتقادات خود را مطرح کردند. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل و رهبر حزب راستگرای “صهیونیسم دینی”، این توافق را به ضرر امنیت اسرائیل دانست و تهدید به خروج از دولت کرد.
نخستوزیر لبنان، نجیب میقاتی، این توافق را نقطه پایانی بر صفحهای خونین از تاریخ مردم فلسطین دانست و خواستار پایبندی اسرائیل به مفاد این توافق شد.ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، بر اهمیت اجرای سریع این توافق تأکید کرد و خواستار تضمین حقوق بشری فلسطینیها شد. او وضعیت وخیم انسانی در غزه، بهویژه در شمال این منطقه، را یادآوری کرد و از لزوم کمکهای فوری بشردوستانه سخن گفت.
منبع: عصر ترکیه
source