ملایر؛ شهر جهانی انگور واقع در جنوب در استان همدان ایران است که به عنوان شهر غوره ایران شناخته می‌شود، این شهر به دلیل تولید آبغوره‌های با کیفیت و مرغوب که از انگور‌های محلی تهیه می‌شوند، معروف است.

به گزارش ایسنا، “غوره ” میوه نارس انگور است که دارای طعم ترشی بوده و دارای اسید‌های آلی مانند اسید مالیک، اسید فرمیک، اسید سوکسینیک، اسید اگزالیک، اسید گلوکولیک و قند است و به دلیل داشتن اسید، ترش مزه است. غوره و آبغوره در آشپزی ایرانی کاربرد فراوان دارد و از سوغاتی‌های شهر‌های مختلف ایران است. آبغوره هم به شکل خانگی و هم صنعتی تولید می‌شود و برای طعم دادن و ترش کردن غذا به کار می‌رود.

ملایر به دلیل شرایط اقلیمی و خاک مناسب، برای کشت انگور و تولید غوره بسیار مناسب است. باغداران در این منطقه به‌طور عمده به کشت انگور اختصاص داده‌اند و سه درصد از کل انگور تولید شده ملایر به آبغوره تبدیل می‌شود.

با توجه به کیفیت بالای غوره تولیدی در ملایر، این شهر به یکی از مراکز معتبر تولید این نوشیدنی سنتی در ایران تبدیل شده است و محصولات آن به دلیل کیفیت بالا، در بازار‌های داخلی و حتی خارجی مورد استقبال قرار می‌گیرند.

برداشت غوره در سطح باغات ملایر از پنجم مرداد ماه شروع شده و تا ۳۰ مرداد ماه ادامه دارد، تهیه آبغوره در این شهرستان کاملاً به روش سنتی و خانگی انجام می‌شود و هنوز واحد فرآوری خاصی در این زمینه احداث نشده است، اما در سال گذشته پالایشگاه انگور با هدف تولید فرآورده‌ها و مشتقات از این محصول کلنگ‌زنی شد و پیشرفت قابل توجهی دارد.

معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی ملایر گفت: سطح زیر کشت باغات انگور ملایر ۱۲ هزار و ۷۳۸ هکتار بوده که از این میزان ۱۲ هزار و۴۱۰ هکتار باغات بارور و ۳۲۸ هکتار باغات غیر بارور است.

علیرضا زنگنه افزود: پیش‌بینی متوسط میزان تولید انگور هکتار ۲۴.۵ تن در هکتار و پیش‌بینی میزان کل تولید انگور شهرستان سالانه ۳۰۵ هزار تُن است.

وی بیان کرد: ۷۰ درصد انگور تولیدی شهرستان با توجه به ضریب دو به یک (یعنی چهار کیلو انگور و یک کیلو کشمش) تبدیل به انواع کشمش می‌شود، ۱۲.۵ درصد انگور تولیدی تبدیل به شیره انگور و سه درصد معادل ۹۱۲ هزار و ۱۳۵ تن انگور به ۲۲۸ هزار و ۳۴ تن آبغوره تبدیل می‌شود.

زنگنه با بیان اینکه ۴.۵ درصد انگور تولیدی معادل ۱۳ هزار و ۶۸۲ تن تبدیل به ۲۲۸۰ تن سرکه و شربت می‌شود، خاطرنشان کرد: ۱۰ درصد از انگور تولیدی معادل ۳۰ هزار و۴۰۴ تُن به صورت تازه‌خوری و ارائه انگور تازه به بازار مصرف می‌شود.

آبغوره خواص گوناگونی دارد، از جمله کمک به هضم غذا، کنترل وزن، مصرف به عنوان منبع ویتامین C و بسیاری موارد دیگر که با نوشیدن اندکی از این نوشیدنی به آن دست می‌یابد.

از آنجایی که آبغوره محتوی ویتامین C است، می‌تواند التهاب مخاط دهان و خونریزی لثه‌ها که ناشی از کمبود این ویتامین باشد را کاهش دهد. به علاوه به دلیل ترکیبات ضد عفونی‌کننده، پاک‌کننده معده و روده است و دردفع کرم روده نیز موثر است.

آبغوره صفرابر است و کمک به دفع زردی می‌کند و هم‌چنین می‌تواند باعث تقویت کبد شود، از طرفی به دلیل داشتن اسید‌های آلی پتاسیم‌دار برای درمان پا درد، درمان کمردرد، درد سیاتیک و درمان روماتیسم مفید است.

آبغوره مُدر است و هم‌چنین به دفع سموم از طریق کلیه‌ها کمک می‌کند. این چاشنی خاصیت کاهش حرارت بدن و رفع عطش را هم دارد، که بدین منظور در موارد تب و سل ریوی می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

از طرفی محرک اشتها بوده و افزودن کمی از آن به غذا می‌تواند باعث طعم مطلوب آن شده و به افزایش جذب املاح معدنی به‌ویژه آهن موادغذایی غیرحیوانی مانند حبوبات کمک کند.

source

توسط funkhabari.ir