درمان گیاهی بی خوابی:بی‌خوابی یک اختلال رایج است که باعث می‌شود به سختی به خواب بروید، نتوانید به طور پیوسته چند ساعت بخوابید یا زود بیدار شوید. این مشکل می‌تواند به خواب‌آلودگی، تمرکز ضعیف و تحریک‌پذیری در طول روز و احساس بی‌حالی در زمان بیدار شدن از خواب منجر شود. خوشبختانه، لازم نیست بی‌خوابی را تحمل کنید. چرا که ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی روزمره غالبا کمک‌کننده است.

نگران نباشید؛ بی خوابی های در طول شب به دلیل افکار زیاد ، استرس و اضطراب به وجود می آیند و شما نمی توانید به اندازه کافی استراحت کنید . در ادامه این مطلب بخش سلامت مجله خبری چشمک درمان گیاهی بی خوابی را به شما آموزش خواهیم داد و این که چگونه با استفاده از گلاب اسپری خواب آور را درست کنید؛ ولی ابتدا فواید آنرا به شما خواهیم آموخت.

بی خوابی چیست؟

پبدن انسان مانند هر سیستمی نیازمند استراحت و زمان برای بازیابی خود است، اگر گوشی موبایل کسی دچار مشکل شود، همه خاموش و روشن کردن آن را برای رفع مشکل پیشنهاد می‌کنند. در رابطه با بدن انسان نیز این موضوع صادق است. وقتی بدن ما به خواب می‌رود و روز بعد بیدار می‌شود در واقع خستگی‌های روز قبلی از بین رفته است و بدن ما آماده شروعی دوباره است.

به طور معمول هر انسان حداقل به 8 ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارد تا آرامش یابد. بی خوابی یک مشکل بزرگ است که امروزه برخی با آن دست و پنجه نرم می کنند و به علت بی خوابی های مزمن از انجام به موقع برنامه های تان جایی می مانید آیا شما در طول شب بی خوابی دارید و به سقف خیره میشوید؟

در یک تعریف ساده، بی خوابی (Insomnia) یک اختلال شایع خواب است که باعث می‌شود به خواب رفتن به کاری سخت و طاقت فرسا و گاهی غیر ممکن تبدیل شود. علاوه بر این در هنگام ابتلاء به این اختلال فرد ممکن است زودتر از موعد مقرر بیدار شده و دیگر قادر به خوابیدن نباشد. حتی ممکن است فرد بعد از بیدار شدن از خواب هم احساس خستگی داشته باشد. بی‌خوابی علاوه بر کم کردن میزان انرژی بدن، بر خلق و خو، سلامت بدن، عملکرد شغلی و کیفیت زندگی اثر خواهد گذاشت.

بی انرژی بودن پس از بیدار شدن می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، کمبود خواب، ابتلاء به INSOMNIA یا اختلال بی خوابی، مناسب نبودن وسایل خواب مانند بالشت، سندروم پای بی قرار و گرفتگی‌هایی در ساق پا می‌تواند از علل این مشکل باشد.

انواع بی خوابی

بی‌خوابی شامل طیف گسترده‌ای از اختلالات خواب از کم شدن کیفیت تا کمیت خواب را شامل می‌شود، بی‌خوابی به صورت معمول سه نوع دارد که عبارتند از:

بی‌خوابی گذرا: زمانی که علائم تا سه شب ادامه ادامه داشته باشند

بی‌خوابی حاد: بی خوابی کوتاه مدت نام دیگر این نوع از بی‌خوابی است و علائم و نشانه‌های آن تا هفته‌ها باقی می‌ماند.

بی‌خوابی مزمن: این نوع از بی‌خوابی ماه‌ها و حتی سال‌ها ادامه دارد. بر اساس مرکز ملی بهداشت اکثریت مواد مبتلا به بی‌خوابی مزمن دارای مشکلات و بیماری‌های زمینه‌ای دیگر بوده‌اند.

علائم بی خوابی

نشانه‌های این مشکل عبارتند از:

  • – سخت به خواب رفتن در هنگام شب
  • – بیدار شدن در طول شب
  • – بیدار شدن در صبح خیلی زود
  • – احساس بی حالی و کسلی بعد از خواب شبانه
  • – خواب آلودگی و خستگی در طول روز
  • – زودرنجی، افسردگی و اضطراب
  • – عدم تمرکز روی وظایف و ضعیف شدن توان یادآوری وقایع
  • – افزایش اشتباهات فردی و تصادف‌ها
  • – نگرانی مداوم در مورد خواب

دلایل بی خوابی مزمن

دلایل معمول بی خوابی مزمن عبارتند از:

  •  استرس: نگرانی‌های شغلی، تحصیلی، مالی، خانوادگی و نگرانی در مورد وضعیت سلامتی ذهن را در طول شب فعال نگه می‌دارد و خوابیدن را به کاری سخت و غیر ممکن تبدیل می‌کند. وقایع استرس زای زندگی مانند مرگ و یا بیماری یکی از اعضای خانواده، جدایی و یا از دست دادن کار هم ممکن است به بی خوابی منجر شود.
  •  مسافرت و یا جدول زمان بندی کاری: فعالیت‌هایی که فرد در طول شبانه رور انجام می‌دهد به مانند یک ساعت داخلی برای بدن عمل کرده و چرخه خواب و بیداری، متابولیسم و دمای بدن را تنظیم می‌کنند. مختل کردن ساعت درونی بدن و این ریتم منظم شبانه روزی به بی خوابی منجر خواهد شد. این مشکل به خاطر جت لگ ناشی از مسافرت‌های طولانی بین دو نقطه با ساعات متفاوت، کار کردن در شیفت‌های خیلی زود و یا دیر هنگام و عوض کردن مداوم شیفت‌های کاری باعث به هم ربختن ریتم طبیعی بدن خواهد شد.
  •  عادات خواب بد و نامناسب: عادات خواب نامناسب مانند داشتن برنامه‌ی زمان بندی خواب نامنظم، چرت عصرانه، انجام فعالیت‌های تحریک کننده قبل از خواب، محیط خواب نا آرام و استفاده از تخت برای کار کردن، غذا خوردن، تلویزیون نگاه کردن، بازی کردن و سرگرم شدن با گوشی تلفن همراه درست پیش از به خواب رفتن، چرخه‌ی خواب را به طور کلی مختل خواهد کرد.
  •  دیر شام خوردن: خوردن یک غذای سبک پیش از خواب مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی اگر فرد پیش از خوابیدن مقدار زیادی غذا بخورد، دراز کشیدن کاری سخت و دشوار خواهد بود. بسیاری از افراد در این حالت سوزش سر دل و بازگشت اسید معده به مری را تجربه کرده و این عوامل آن‌ها را در طول شب بیدار نگه خواهد داشت.

بی خوابی مزمن همچنین با برخی بیماری‌ها و مصرف برخی داروها ارتباط دارد. درمان این شرایط به بهبود کیفیت خواب منجر خواهد شد. ولی در این شرایط هم احتمال دارد که با وجود بهبود بیماری‌ها بی خوابی به قوت خود باقی باشد.

دلایل دیگر بی خوابی شامل:

  •  اختلالات روانی: اختلالات اضطرابی مانند اختلال استرسی پس از آسیب روانی (post-traumatic stress disorder) ممکن است خواب فرد را مختل کند. خیلی زود بیدار شدن می‌تواند نشانه‌ی افسردگی باشد. بی خوابی با دیگر بیماری‌های روانی هم رخ می‌دهد.
  •  داروها: برخی داروهای ضد افسردگی، و داروهای کنترل کننده فشار خون و آسم روی الگوی خواب اثر می‌گذارند. بسیاری از داروهای مسکن، داروهای سرماخوردگی و آلرژی و داروهای کاهش وزن، حاوی کافئین هستند که خواب را مختل می‌کند.
  •  بیماری‌ها: بیماری‌هایی همچون دردهای مزمن، سرطان، دیابت، بیماری قلبی، آسم و بازگشت اسید معده به مری، تیروئید پرکار، پارکینسون و آلزایمر باعث اختلال در خواب خواهند شد.
  •  اختلالات مرتبط با خواب: وقفه تنفسی در خواب (Sleep apnea) باعث می‌شود که به صورت دوره‌ای در طول شب تنفس متوقف شده و به همین دلیل روند خواب مختل شود. سندروم پای بی قرار باعث ایجاد حسی ناخوشایند در پاها شده و فرد به صورت غیر ارادی پای خود را تکان می‌دهد، همین خواب فرد را مختل می‌کند.
  •  کافئین، نیکوتین و الکل: قهوه، چای، نوشابه‌ی گازدار و دیگر نوشیدنی‌های کافئین دار تحریک کننده هستند. نوشیدن این مواد در ساعات پایانی عصر و در هنگام غروب آفتاب ممکن است شما را در طول شب بیدار نگه دارد…

اگر بی خوابی منجر به عملکرد بد فرد در طول روز شود، برای شناسایی عامل ایجاد کننده‌ی آن و درمان آن به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که فرد به اختلال خواب مبتلا است، برای انجام آزمایش‌های بیش‌تر و تخصصی‌تر فرد را به مرکز اختلالات خواب ارجاع خواهد داد.

مواد غذایی برای درمان بی خوابی

  • غذاهای سرشار از پتاسیم: این اسیدآمینه، تولید سروتونین را بیشتر می‌کند، سروتونین هم به آرام شدن کمک می‌کند. بوقلمون، مرغ یا ماهی تن برای شام مناسب هستند.
  • کربوهیدرات‌های پیچیده: کربوهیدرات‌ها نیز به تولید سروتونین کمک می‌کنند، پس سعی کنید کدو حلوایی یا سیب‌زمینی شیرین را همراه شام‌تان مصرف کنید.
  • شیر: هرچند لبنیات ممکن است برای بعضی از افراد مشکل‌ساز باشد، اما یک لیوان شیر قبل از خواب به بهتر خوابیدن کمک می‌کند.
  • غذاهای سرشار از منیزیم: منیزیم به عنوان ماده‌ی معدنی «آرام‌ساز» معروف است. سبزیجات برگ‌دار، کنجد، تخم آفتابگردان و جوی دوسر، سرشار از منیزیم هستند.
  • ویتامین‌های گروه ب: گوشت ارگانیک، مخمر آبجو، جگر و سبزیجات برگ‌دار سرشار از ویتامین‌های گروه ب هستند. غذاهای غنی از ویتامین ب ۱۲، بهترین منبع تأمین این مواد مغذی هستند.

غذاهای تحریک کننده بی خوابی

  • کافئین: بعد از ظهرها قهوه ننوشید. اگر مشکل بی خوابی دارید، مصرف قهوه را کاملاً قطع کنید.
  • آلرژن‌های خوراکی: آلرژی غذایی می‌تواند موجب بی خوابی شود.
  • شکر: نوسانات قند خون می‌تواند موجب بی خوابی شود.
  • غذاهای پُرچرب: چربی باعث کُند شدن گوارش می‌شود و شب‌ها می‌تواند بدهضمی را به دنبال داشته باشد. قبل از خواب، غذاهای سرخ‌کردنی میل نکنید.

خواص گلاب برای درمان بی خوابی

  • آب گل رز ابزاری قدیمی برای درمان بی خوابی های مزمن می باشد که یک گیاه آرام بخش پر فایده می باشد .
  • آب گل رز برای تقویت حافظه بسیار مناسب است
  • آب گل رز استرس را کاهش می دهد
  • آب گل رز هیچ ضرری ندارد و به مراتب از داروهای دیگر بهتر است.
  • با اسپری کردن آب گل رز بالش و تخت شما بوی خوبی می گیرد و به شما نیز آرامش می بخشد . در ادامه با نحوه ساخت این اسپری آشنا شوید.

درمان گیاهی بی خوابی

مواد لازم

  • یک فنجان آب گل رز یا همان گلاب
  • 3 قطره روغن اسانس گل رز
  • 1/2 فنجان آب

طرز تهیه

در یک کاسه فنجان آب گل رز را بریزید . به آن 3 قطره روغن اسانس گل رز را اضافه کنید . در ادامه 1/2 لیوان آب را به ترکیب اضافه کنید ، این محلول را دریک بطری اسپری بریزید .

حالا اسپری شما آمده است . توصیه می شود قبل از استفاده آن یک سری آنرا تکان دهید.

درمان گیاهی بی خوابی

دیگر داروهای گیاهی برای درمان گیاهی بی خوابی

روغن اسطوخودوس

روغن اسطوخودوس نوعی اسانس است که بر اساس تحقیقات می‌تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. شما می‌توانید از این روغن برای ماساژ استفاده کنید یا آن را در دیفیوزر آروماتراپی بریزید.

سنبل‌الطیب

بعضی از افراد از دمنوش ریشه سنبل‌الطیب برای درمان بیخوابی فوری استفاده می‌کنند. این گیاه به شکل کپسول یا قرص هم در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد. معمولا دوز مصرف سنبل‌الطیب ۴۰۰ تا ۹۰۰ میلی‌گرم است. با این حال، قبل از امتحان کردن آن باید با پزشک مشورت کنید.

بابونه

بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که از بابونه هم می‌توان برای درمان خانگی بی‌خوابی استفاده کرد. امروزه این گیاه به شکل دمنوش و مکمل‌ غذایی در دسترس است.

گل ساعتی

گل ساعتی در ترکیب با سایر گیاهان به درمان سریع بی خوابی کمک می‌کند. در یک مطالعه مشاهده شد که استفاده از سنبل‌الطیب، گل ساعتی و رازک با بهبود کمیت و کیفیت خواب همراه است.

درمان بی خوابی

آشواگاندا

در برگ‌های گیاه آشواگاندا ترکیبی به نام تری‌اتیلن گلیکول (TEG) یافت می‌شود که روی خواب تاثیر مثبت دارد. در یک مطالعه مشاهده شد که این گیاه کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد و به افراد کمک می‌کند که سریع‌تر بخوابند.

source

توسط funkhabari.ir