فراروـفلافل نوعی خوراک خوشمزه و بسیار پر طرفدار است که غذایی جنوبی است و در کشورهای عربی بسیار رواج دارد. فلافل از نخود یا باقلای خیس خورده و پوره شده تهیه میشود و معمولا با چاشنیها و سسهای تند سرو میشود. در کشور یمن به فلافل «باجیه» و در مصر و سودان به آن «طعمیه» میگویند. همچنین ساندویچ فلافل یک ساندویچ بسیار خوشمزه و محبوب در فست فودهاست. فلافل در ایران معمولا با نخود خیس خورده تهیه میشود؛ اما ما در این مطلب میخواهیم فلافل فلسطینی را به شما آموزش بدهیم که برای درست کردن آن به جای نخود از دال عدس استفاده میشود و بسیار خوشمزه و مقوی است. فلافل فلسطینی در ترکیب با نوعی سس مخصوص طعم فوقالعادهای دارد که پیشنهاد میکنیم حتما یکبار آن را امتحان کنید. اگر دوست دارید این فلافل متفاوت را در منزل با روشی آسان تهیه کنید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
مواد لازم
دال عدس: ۲۵۰ گرم
پیاز متوسط: ۱ عدد
سیب زمینی متوسط: ۱ عدد
سیر: ۳ حبه
برگ جعفری و گشنیز تازه: ۵ ساقه
پیازچه: ۲ عدد
آرد سوخاری: ۱۰۰ گرم
پودر انبه: ۱ قاشق غذاخوری
ادویه کاری: ۱ قاشق چایخوری
نمک، فلفل قرمز و زردچوبه: به میزان لازم
روغن برای سرخ کردن: به میزان لازم
مواد لازم برای سس
ماست سفت: ۳ قاشق غذاخوری
ارده: ۱ قاشق غذاخوری
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
نمک: به میزان لازم
سیر: ۲ حبه
طرز تهیه
برای درست کردن این فلافل خوشمزه ابتدا دال عدس را با آب جوش خیس کنید و به مدت ۲ تا ۳ ساعت کنار بگذارید تا نرم شود. در مرحله بعد دال عدس خیس خورده را آبکش کنید و داخل دستگاه غذاساز بریزید؛ سپس پیاز، سیب زمینی و سیر پوست گرفته شده، برگ جعفری و گشنیز، پیازچه، آرد سوخاری، پودر انبه، نمک، ادویه کاری، فلفل قرمز و زردچوبه را روی دال عدس بریزید و دستگاه را روشن کنید و انقدر بزنید تا مواد به صورت کاملا یکدست با هم مخلوط شود و درشتی نداشته باشد. مایه فلافل را به مدت ۱ ساعت داخل یخچال بگذارید تا خنک شود. داخل یک قابلمه گود کمی روغن بریزید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید تا داغ شود. حالا از مایه فلافل به اندازه یک قاشق غذاخوری بردارید و آن را گرد کنید و داخل روغن داغ و به حالت غوطهور سرخ کنید. برای درست کردن سس فلافل، ماست، سیر رنده شده، ارده، آبلیمو و نمک را با هم مخلوط کنید و هم بزنید، سپس فلافل را با این سس مخصوص سرو کنید، نوش جان.
نکات مهم
۱ـ دال عدس نوعی عدس با دانههای ریز و رنگ نارنجی متمایل به قرمز است و طبع گرم و خشک دارد. دال عدس دارای مقدار زیادی پروتئین، کلسیم، اسید آمینه، فسفر، آهن، ویتامین A و B است و خواص بسیار زیادی دارد. از جمله برای بهبود عملکرد روده و معده مفید است و به سیستم گردش خون کمک میکند؛ همچنین تاثیر زیادی بر فعالیت سلولهای مغزی و هوش دارد و به همین دلیل برای کودکان بسیار مفید است. پزشکان توصیه میکنند افرادی که دچار بیماری کم خونی هستند، مصرف دال عدس را در برنامه غذایی هفتگی خود قرار بدهند.
۲ـ ارده نوعی خوراکی بسیار مقوی و پرخاصیت است که از دانههای کنجد تفت داده شده یا کوبیده شده تهیه میشود و طبع بسیار گرم و تری دارد. از آنجا که ارده سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است، نباید در معرض گرما و نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد؛ زیرا در این صورت چربیهای مفید موجود در آن از بین میرود و مصرف آن دیگر خاصیتی نخواهد داشت؛ بنابراین بهتر است ارده را در جایی خشک و خنک و دور از نور خورشید و گرما نگهداری کنید.
۳ـ اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایمتری دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین معمولاً برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.
source