شفقنا – فوربز در گزارشی درباره بازار سیاه استارلینک نوشت در دو سالی که آمریکا سرویس اینترنت ماهواره‌ای اسپیس ایکس را فعال کرده، یک شبکه زیرزمینی قاچاق امکان دسترسی هزاران نفر در ایران به اینترنت بدون فیلتر را فراهم آورده است.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، این مجله آمریکایی نوشت با وجود اینکه خدمات اینترنت ماهواره‌ای اسپیس‌اکس در ایران ممنوع است، اما مدت‌هاست که قاچاق گیرنده‌های استارلینک به ایران شروع شده است.

با وجود غیرقانونی‌بودن، استفاده از استارلینک از زمانی که ایلان ماسک، بنیانگذار میلیاردر اسپیس ایکس، این سرویس را فعال کرده، افزایش یافته است؛ اقدامی که قاچاقچیان را تشویق کرد تا گیرنده‌ها را به صورت مخفیانه به ایران را وارد کنند.

محمد، ۳۸ ساله، در کوچه‌ای نزدیک آپارتمانش در یکی از شهرهای جنوب ایران منتظر است تا با نماینده فروشنده‌ای که در تلگرام پیدا کرده ملاقات کند و در ازای ۷۰۰ دلار این فناوری غیرقانونی را تحویل بگیرد.

فوربس در گزارش خود مدعی شد که اکنون حدود بیست هزار نفر به اینترنت پرسرعتی دسترسی دارند که سانسورکردن آن برای جمهوری اسلامی تقریباً غیرممکن است، چه برسد به اینکه بخواهد به صورت کامل آن را قطع کند.

اما این عدد در مقابل جمعیت حدود نود میلیون نفری ایران بسیار ناچیز است و قیمت بسیار بالای گیرنده‌ها در ایران به این معنی است که فقط تعداد کمی امکان دسترسی به آن را دارند. گیرنده استارلینک در ایران با قیمت بین ۷۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار به فروش می‌رسد، در حالی که در آمریکا ۲۵۰ دلار قیمت دارد.

از سوی دیگر خدمات استارلینک برای کاربران ماهانه ۷۰ دلار هزینه دارد که به‌دلیل تحریم‌های آمریکا، نیازمند طی‌کردن مراحل پیچیده‌ای از جمله استفاده از رمزارز و کارت‌های اعتباری پیش‌پرداخت‌شده است. علاوه بر این، کاربران جهت فعال‌کردن حساب کاربری خود در کشوری غیر از محل خرید باید هزینه‌ای ۲۰۰ دلاری بپردازند.

فوربز با چند کاربر استارلینک در ایران گفتگو کرده و آنها به این مجله گفته‌اند که این اینترنت بدون فیلتر برای آنان به‌معنای «سرعت بالاتر برای تماس‌های ویدیویی و بازی‌های آنلاین، دسترسی آزاد به رسانه‌های اجتماعی، آزادی بیان، و ابزاری برای سازماندهی بهتر علیه حکومت» است.

محمد استارلینک را ابزاری برای کار و ارتباط با مشتریان خارجی‌اش در کانادا می‌داند. سرعت بسیار پایین اینترنت در ایران کسب‌و‌کار او را مختل کرده و وی قادر نیست فایل‌ها و مدارک کاری را دریافت یا ارسال نماید.

او به فوربز گفت پس از اینکه فروشنده‌ای را در یک کانال تلگرامی فارسی زبان که استارلینک را تبلیغ می‌کرد، پیدا کرده، با شخص تحویل‌دهنده ملاقات کرده است و روند دریافت گیرنده را نیز ساده توصیف کرد.

«من مکان را برای یک تحویل‌دهنده فرستادم و آن را مانند یک پیتزا دریافت کردم.»

گیرنده‌های استارلینک باید در فضای باز و رو به آسمان نصب شوند، اما محمد آن را داخل خانه و کنار بالکن و پشت پرده‌ای سیاه قرار داده است. او با وجود اینکه از خطرات اقدام خود آگاه است، گفت: «نمی‌توانم به همسایه‌ها اعتماد کنم.»

او معتقد است این کار باعث شده سرعت اینترنت کندتر — شاید نصف سرعت واقعی — باشد. اما با این حال او می‌گوید که این سرعت نیز خیلی بهتر از اینترنت قبلی‌اش است.

کانال تلگرامی نست‌نت علاوه بر تسهیل دسترسی افراد به استارلینک، ویدیوهایی را نیز در یوتیوب منتشر می‌کند که راهنمای مرحله‌به‌مرحله نصب را توضیح می‌دهد.

اکثر این ویدیوها را زنی ایرانی که ۱۰ سال است در اروپا زندگی می‌کند، تولید می‌کند. این زن گفت: «اینترنت آزاد، بدون سانسور و پرسرعت می تواند زندگی را متحول کند.»

این زن به فوربز گفت: «ایده اینترنت آزاد برای بسیاری از ایرانیان تقریباً غیرقابل‌باور است. مثل فرد تشنه‌ای که وسط بیابان ناگهان چاهی پیدا می‌کند. در ابتدا، آنها نمی‌توانند باور کنند که این واقعی است. ولی نهایتاً تا جایی که می‌توانند می‌نوشند.»

ایران از فعال‌‌شدن اینترنت‌ ماهواره‌ای در کشور استقبال کرده ولی تاکید کرده که ارایه خدمات اینترنت ماهواره‌ای بدون رعایت مقررات کشورها نقض آشکار حقوق بین‌الملل است.

این خبر را در فوربز ببینید.

source

توسط funkhabari.ir