فرارو- محسن پاک نژاد وزیر نفت، اخیرا فرمان اولین حفاری در مخازن نفتی و گازی خزر را صادر کرده است. وی در این خصوص اعلام کرده که امکان استخراج بیش از ۶۰۰ میلیون بشکه نفت خام درجا از این منطقه وجود دارد. با این حال، طی ۲۸ سال گذشته حفاری اکتشافی در حوزه آب‌های کم‌عمق دریای خزر تقریباً تعطیل بوده، اما اکنون این فعالیت‌ها از سر گرفته شده‌اند.

به گزارش فرارو، اگرچه دونالد ترامپ از پس از رسیدن به ریاست جمهوری، تحریم های متعددی را علیه نفت ایران اعلام کرده اما میادین نفتی ایران همچنان با ظرفیت های توسعه ای خود، انتظار سرمایه گذاران داخلی و خارجی را می کشند. عبدالله باباخانی، تحلیلگر و کارشناس بین المللی انرژی در گفتگو با فرارو،  به تحلیل خبر توسعه میادین نفتی جدید  و شرایط این روزهای انرژی و برق کشور پرداخته است:

باباخانی...

به روز شدن تکنولوژی زیباست اما بدون تعامل بین المللی نمی شود

عبدالله باباخانی به فرارو گفت:«باید جملات اخیر آقای وزیر در خصوص مخازن نفتی خزر را با برخی جملات پیشین ایشان در ماه های اخیر درباره مخازن خزر، ترکیب کنیم و با هم تحلیل کنیم. بر اساس سخنان اخیر ایشان، می توان اینطور تحلیل کرد که این اقدام، بخشی از قرارداد مشترک ما با روسیه است و قرار است با کمک روس ها از این مخازن نفتی برداشت کنیم. درواقع سخنان جدید وزیر را نمی توان به تنهایی تحلیل کرد چرا که در ماه های گذشته ایشان بارها تاکید کرده بودند که ما نمی توانیم به تنهایی سرمایه گذاری کنیم و این مخازن عمق زیادی دارد و ما تکنولوژی برداشت از این عمق را نداریم. به اعتقاد من همکاری با روس ها در این زمینه، اقدام درستی است. حقیقت این است تکنولوژی های عمقی ما نهایتا تا 80 الی 90 متر منطقه خلیج فارس جواب می دهد و برای حفاری 700 الی 800 متری دریای خزر پاسخگو نیست. در حالی که روسها به این تکنولوژی کاملا مسلطند. البته برخی کشورهای منطقه از جمله آذربایجان برای استخراج در خزر، با شرکت های اروپایی قرارداد بسته اند. اما شرایط کشور ما با توجه به تحریم ها متفاوت است. اما این که بیش از حد و ناگهانی خوشبین شویم و تصور کنیم با این حفاری ها و درامد این اقدام تمام مشکلات مادی ما حل می شود اشتباه است. ما به اندازه کافی چاه های قابل ورود به مدار برداشت داریم اما مشکل امروز ما، مشکل سرمایه گذاری و استخراج است. »

وی افزود: «نگاهی به سخنان جدید وزیر نفت درباره وضعیت کشور را اگر مرور کنیم می بینیم که ایشان گفته اند ما منتظر خارجی ها نمی مانیم و سرمایه گذاران و بخش خصوصی ما باید خود را به دانش و تکنولوزی روز دنیا مجهز کنند. این ایده زیبا است اما شرکت داخلی برای به روز شدن نیاز به همکاری با شرکت معتبر خارجی دارد. برای دریافت دانش روز دنیا چطور می توان بدون توافق، حل FATF و امثالهم مشکلاتمان را حل کنیم . باید خودمان زمینه بخش خصوصی را فراهم کنیم و بعد بگوییم که شرکت های داخلی بروند و توسعه پیدا کنند. مسئولان ما باید ابتدا مسیر توسعه را توضیح دهند و بعد درخواست توسعه را ارائه دهند. ما مسیری بسیار سخت در پیش داریم و فرصتمان هم محدود است اما به جای شعار دادن باید بر توسعه متمرکز شویم.»

مسئولان باید وعده های انرژی را روی کاغذ نوشته و متعهد به انجام آن شوند

این تحلیلگر بین المللی بازارهای انرژی در ادامه گفت:«آقای مهندس پاک نژاد اخیرا نمایشگاه بین المللی نفت و گاز گفته اند مشکل ما در نیروگاه ها و تامین سوخت این است که تعداد زیادی از نیروگاه های ما راندمان زیر 30 درصد دارند و در نتیجه ما بیشتر ضرر می دهیم تا سود. این ها مسائلی ریشه دار و مرتبط با سالها پیش است و نمی توانیم مردم را گناهکار جلوه دهیم. ما هر کجا که کم میاوریم اول به سراغ مردم می رویم و یقه آن ها را می گیریم. همینطور ایشان در آن مصاحبه به جوانان گفتند قدر همین وضعیت را هم بدانید که برخی کشورها همین را هم ندارند. آمارها، برآوردها و برنامه های توسعه ای نوشته می شود دقیقا برای کدام عزیزان است؟ آیا برای مردم نوشته می شود یا مدیران؟ اجرای این پروژه ها با مردم نیست و متاسفانه ما در کشورمان نیاموخته ایم هر چه را می نویسیم و متعهد می شویم باید انجام دهیم. متاسفانه فقط عادت کرده ایم از صبح تا شب وعده ارائه کنیم. سال گذشته نیز وعده های متعددی داده شد و قرار بود تا تابستان سال جاری، 20  گیگ برق وارد مدار می شود و کسری برق نداشته باشیم. پس چه اتفاقی افتاد؟ باید در بحث مدیریت کشور واقع بینی را بیاموزیم و واقعیت ها را بنویسیم و سپس ملزم و مجبور به اجرا باشیم. در سال 1399 نوشتیم که قرار است در سال 1405، در شبکه 74 گیگ برق برای تابستان داشته باشیم. اگر نداریم، باید تمامی مسئولان از سال 1399 تا سال آینده پاسخگو باشند. »

وی افزود: «تحریم های شدید نفتی آمریکا علیه ایران را نیز نمی توان ساده از نظر گذراند. بعدها برای ملغی شدن هر یک از این تحریم ها و بازگشت از سیستم تحریم به سیستم معمولی هم باید امتیازات زیادی بدهیم و هم باید هزینه خرج کنیم. این را نیز فراموش نکنیم که به محض رفع تحریم ها شرکت های بین المللی با ما وارد همکاری نمی شوند و زمان لازم است. تحریم های اخیر ترامپ را باید جدی گرفت. بنابراین مدیران ارشد حوزه انرژی کشور باید از هم اکنون به فکر توسعه انرژی تجدیدپذیر باشند و به جای بردن ساعت کاری ادارات روی عدد 6 صبح، بهتر بود بحث تغییر ساعت را اجرایی می کردیم. با وضعیت فعلی که ساعت کار 6 صبح تا یک است و پنجشنبه و جمعه هم تعطیلیم، فقط طی سه روز و آن هم به مدت یک ساعت و نیم با جهان در ارتباطیم.»

source

توسط funkhabari.ir